Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Tóth: Kilencre csökkent az érintettek száma

2002.08.29. 13:37
A kormánytagok állambiztonsági múltját vizsgáló bizottság azonos elvek alapján jár el mindenki esetében. A testülettől pedig semmilyen lista nem került ki - jelentette ki Mécs Imre bizottsági elnök az Index Törzsasztalának csütörtöki vendégeként. Tóth Károly szocialista bizottsági tag csütörtökön úgy nyilatkozott: miután Nógrádi László tisztázta magát már csak kilenc politikus tekinthető érintettnek.
"Nem csak Medgyessy Péter állambiztonsági múltját, hanem valamennyi demokratikus kormány tagjainak hasonló múltját meg kell vizsgálni" - hangsúlyozta Mécs Imre, a feladattal megbízott parlamenti vizsgálóbizottság szabad demokrata elnöke.

Kísérleti laboratórium

A politikus az Index Törzsasztalában szükségesnek nevezte a testület létrejöttét nem csupán azért, hogy elvégezze az Országgyűlés által kiszabott munkát, hanem azért is, mert szerinte afféle kísérleti laboratóriumként előkészíti a törvény megtárgyalását. Mint mondta, máris annyi tapasztalatot szereztek, ami árnyalhatja a törvényjavaslatot. Bejelentette, hogy ő maga is egy sor módosító indítvány fog beterjeszteni a tapasztalatok alapján.

Szomorú tény

Szomorú ténynek nevezte, hogy a III-as ügyosztály ügynökök sorát küldte a rendszerváltáskor a frissen alakuló pártokba. Megfogalmazása szerint ezek az emberek "igen sokat nyüzsögtek és nagyon aktívak voltak, így akaratuk ellenére az akkori ellenzék szekerét tolták". Hozzátette, az lett volna a tisztességes, ha a rendszerváltás után eltávoznak, de ezt a szívességet nem tették meg, akadályozva a tisztulási folyamatot.

A bizottság nem szivárogtatott

Mécs Imre megismételte, hogy a sajtóban megjelent listákat semmilyen módon nem kívánja kommentálni. Hangsúlyozta, hogy a bizottság nem adott ki semmiféle listát, sőt hibának tartja ezek megjelenését. A bizottság folyamatosan vizsgálja az adatokat, azok hitelességét és igazságtartalmát. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztosnak az érintettek nevének nyilvánosságra hozatalával kapcsolatos véleményét úgy értékelte, hogy az ombudsman az adatvédelmi törvényt egyoldalúan kezeli és nem foglalkozik kellő súllyal a közérdekű adatok nyilvánosságának kérdésével.

Tóth bármikor közölné a listát

A rendszerváltozás után kormányzati szerepet vállalók állambiztonsági múltját vizsgáló parlamenti bizottság a III-as főcsoportfőnökség mindegyik csoportfőnöksége esetében talált olyan politikust, akiről a dokumentumok alapján megállapítható a titkosszolgálatokkal való együttmuködés - közölte Tóth Károly csütörtökön az MTI-vel. A vizsgálóbizottság szocialista tagja elmondta: bármikor kész nyilvánosságra hozni az együttműködők listáját, de - mint mondta - ebben előbb meg kell egyeznie a testületet vezető Mécs Imrével (SZDSZ).

Már csak kilenc érintett

Jelezte, egyre valószínűbb, hogy a testület megállapításait tartalmazó összegzés a parlament őszi ülésszakáig elkészül; a jövő hétfőre összehívott ülésen a tervek szerint már elkezdik tárgyalni a jelentéstervezetet. Tóth Károly kitért arra, hogy eggyel - tízről kilencre - csökkent az érintettnek tartott politikusok száma: Nógrádi László, aki az Orbán-kormány egyik közlekedési minisztere volt, a bizottság előtt bizonyossá tette, hogy a róla készült dokumentumokkal ellentétben nem működött együtt a titkosszolgálatokkal. Az MSZP-s képviselő hangsúlyozta, hogy a bizottság munkájában résztvevők ügyelnek a körültekintő eljárásra.

Fidesz: Mindenki kérjen bocsánatot Nógráditól

A Fidesz országos elnöksége tiltakozik a Mécs-bizottság emberi méltóságot és jó hírnevet lábbal tipró politikai ámokfutása és Nógrádi László lejáratása ellen - áll az ellenzéki párt sajtóirodájának közleményében, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A Fidesz szerint az utóbbi napok eseményei igazolták a Fidesz- és az MDF-frakció korábbi aggodalmait a rendszerváltást követően kormányzati pozíciót vállalók állambiztonsági múltját vizsgáló bizottság alkotmányellenes és törvénytelen működését illetően. Bebizonyosodott, hogy a bizottság MSZP-s és SZDSZ-es delegáltjai a parlamenttől kapott jogosítványokat nem a múlt tisztázására használják, hanem arra, hogy eltereljék a figyelmet Medgyessy Péter állambiztonsági tevékenységéről - áll a közlésben, amelyben hozzáteszik: "e cél teljesítése érdekében Mécs Imre és társai semmitől nem riadnak vissza".

Úgy vélik: a bizottság működése törvénysértő, mert "önkényes és ellenőrizhetetlen adatkezelésével politikai lejárató kampányokhoz ad hátteret". Ez a politikai megrendelésre folytatott kiszivárogtatás és rágalmazás oda vezetett, hogy Nógrádi Lászlót a sajtóban ügynökmúlttal vádolták meg, holott a polgári kormány miniszterét egykor éppen a pártállam hatóságai hurcolták meg - olvasható a közleményben. A Fidesz tiltakozik a Nógrádi László személyét ért rágalmak és alaptalan gyanúsítgatások ellen, és követelik Mécs Imrének és a sajtó képviselőinek nyilvános bocsánatkérését.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!