Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Fidesz még mindig magasan vezet az MSZP előtt

2009.01.21. 21:46
A Fidesz még mindig fölényesen tartja előnyét az MSZP-vel szemben, ebből következik, hogy a relatív többség előrehozott választásokat akar. Nőtt azonban azoknak a száma, akik marasztalnák a Gyurcsány-kormányt, derül ki a Medián felméréséből. Sólyom László vesztett népszerűségéből, így Kósa Lajossal holtversenyben vezeti a listát. Demszky Gábornak jól jött a szmogriadó.

A Fidesz továbbra is magasan vezet az MSZP előtt, a teljes népességben 42:19, a választani tudó biztos szavazók körében 61:29 az arány a Medián januári közvélemény-kutatása szerint, amelyet a HVG megbízásából készített.

A pártok támogatottságában nem történt érdemi változás az előző hónaphoz képest, olvasható közvélemény-kutatás összesítésében. Hangsúlyozzák, ilyen ellenzéki fölény mellett nem meglepő, hogy a relatív többség - 42 százalék - továbbra is az előrehozott választást tartaná a legjobb megoldásnak.

Ugyanakkor a tavalyi népszavazás óta most a legnagyobb - 26 százalék - azoknak az aránya, akik marasztalnák a Gyurcsány-kormányt, derül ki a felmérésből. A közvélemény-kutató intézet felmérése szerint továbbra is nagyon magas - 83 százalék - azoknak az aránya, akik szerint az országban általában véve rossz irányba mennek a dolgok.

A ferencvárosi időközi választás eredményei ellenére a Jobbik országos támogatottsága továbbra is elenyésző, a pártot választani tudók 4-4 százaléka szavazna az MDF-re, illetve az SZDSZ-re, bár utóbbiak jóval kevésbé elszántak a választási hajlandóságukat illetően.

A politikusok népszerűségi listáján két jelentős változás történt. Sólyom László államfő népszerűsége 5 százalékpontot romlott, de a Fidesz-alelnökével, Kósa Lajossal holtversenyben így is a legnépszerűbb politikus. Ugyanilyen mértékben nőtt viszont Demszky Gábor főpolgármester népszerűsége, nyilván nem függetlenül attól, hogy épp az adatfelvétel napjaiban hirdette meg a szmogriadót Budapesten, január 11-én - olvasható a HVG összesítésében.

A Szonda Ipsos december közepén végzett közvélemény-kutatása szerint a Fidesz tábora bő másfélszerese volt a szocialistákénak, 31 illetve 19 százalékon álltak az összes választókorú lakosság körében; a Jobbik először érte el a kétszázalékos támogatottságot.

A felmérés szerint a biztos pártválasztók körében a Fidesz egy hajszállal 60 százalék alatt, az MSZP egy kicsivel 30 százalék felett volt, míg az MDF és az SZDSZ jóval a parlamentbe jutási küszöb alatt maradt. A Jobbik a biztos pártválasztók körében három százalékra erősödött.

A politikusok népszerűségéről januárban közölt december közepi Szonda Ipsos-felmérés szerint a 2008-as esztendőt egyik politikus sem könyvelheti el sikeresként, szinte mindegyiküknek kopott valamennyit a reputációja; a legnagyobb veszteséget - 9, 8, illetve 6 pontot - a kutatás szerint Dávid Ibolya, az MDF elnöke, Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke és Sólyom László volt kénytelen elszenvedni.

A márciusi népszavazás idején kedveltebbé vált Orbán Viktor, a Fidesz elnöke 49-re nőtt a népszerűségi indexe. Ezt az értéket ugyan nem tudta megőrizni, de 45 ponttal novemberben mégis egyfajta csúcsra ért, vezette a népszerűségi listát. A felmérés idején ez egy ponttal csökkent, ezzel a listán a negyedik volt. Javított viszont Gyurcsány Ferenc miniszterelnök: átlagpontszáma szeptemberig 27 pont volt, az év végén viszont 30-31-re emelkedett, ami elmozdította őt a rangsor legalsó pozícióiból. A rangsor végén leváltásáig Horváth Ágnes egészségügyi miniszter állt, azóta Kóka János SZDSZ-frakcióvezető a sereghajtó.