Ervin
12 °C
28 °C

A Fidesz még mindig magasan vezet az MSZP előtt

2009.01.21. 21:46
A Fidesz még mindig fölényesen tartja előnyét az MSZP-vel szemben, ebből következik, hogy a relatív többség előrehozott választásokat akar. Nőtt azonban azoknak a száma, akik marasztalnák a Gyurcsány-kormányt, derül ki a Medián felméréséből. Sólyom László vesztett népszerűségéből, így Kósa Lajossal holtversenyben vezeti a listát. Demszky Gábornak jól jött a szmogriadó.

A Fidesz továbbra is magasan vezet az MSZP előtt, a teljes népességben 42:19, a választani tudó biztos szavazók körében 61:29 az arány a Medián januári közvélemény-kutatása szerint, amelyet a HVG megbízásából készített.

A pártok támogatottságában nem történt érdemi változás az előző hónaphoz képest, olvasható közvélemény-kutatás összesítésében. Hangsúlyozzák, ilyen ellenzéki fölény mellett nem meglepő, hogy a relatív többség - 42 százalék - továbbra is az előrehozott választást tartaná a legjobb megoldásnak.

Ugyanakkor a tavalyi népszavazás óta most a legnagyobb - 26 százalék - azoknak az aránya, akik marasztalnák a Gyurcsány-kormányt, derül ki a felmérésből. A közvélemény-kutató intézet felmérése szerint továbbra is nagyon magas - 83 százalék - azoknak az aránya, akik szerint az országban általában véve rossz irányba mennek a dolgok.

A ferencvárosi időközi választás eredményei ellenére a Jobbik országos támogatottsága továbbra is elenyésző, a pártot választani tudók 4-4 százaléka szavazna az MDF-re, illetve az SZDSZ-re, bár utóbbiak jóval kevésbé elszántak a választási hajlandóságukat illetően.

A politikusok népszerűségi listáján két jelentős változás történt. Sólyom László államfő népszerűsége 5 százalékpontot romlott, de a Fidesz-alelnökével, Kósa Lajossal holtversenyben így is a legnépszerűbb politikus. Ugyanilyen mértékben nőtt viszont Demszky Gábor főpolgármester népszerűsége, nyilván nem függetlenül attól, hogy épp az adatfelvétel napjaiban hirdette meg a szmogriadót Budapesten, január 11-én - olvasható a HVG összesítésében.

A Szonda Ipsos december közepén végzett közvélemény-kutatása szerint a Fidesz tábora bő másfélszerese volt a szocialistákénak, 31 illetve 19 százalékon álltak az összes választókorú lakosság körében; a Jobbik először érte el a kétszázalékos támogatottságot.

A felmérés szerint a biztos pártválasztók körében a Fidesz egy hajszállal 60 százalék alatt, az MSZP egy kicsivel 30 százalék felett volt, míg az MDF és az SZDSZ jóval a parlamentbe jutási küszöb alatt maradt. A Jobbik a biztos pártválasztók körében három százalékra erősödött.

A politikusok népszerűségéről januárban közölt december közepi Szonda Ipsos-felmérés szerint a 2008-as esztendőt egyik politikus sem könyvelheti el sikeresként, szinte mindegyiküknek kopott valamennyit a reputációja; a legnagyobb veszteséget - 9, 8, illetve 6 pontot - a kutatás szerint Dávid Ibolya, az MDF elnöke, Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke és Sólyom László volt kénytelen elszenvedni.

A márciusi népszavazás idején kedveltebbé vált Orbán Viktor, a Fidesz elnöke 49-re nőtt a népszerűségi indexe. Ezt az értéket ugyan nem tudta megőrizni, de 45 ponttal novemberben mégis egyfajta csúcsra ért, vezette a népszerűségi listát. A felmérés idején ez egy ponttal csökkent, ezzel a listán a negyedik volt. Javított viszont Gyurcsány Ferenc miniszterelnök: átlagpontszáma szeptemberig 27 pont volt, az év végén viszont 30-31-re emelkedett, ami elmozdította őt a rangsor legalsó pozícióiból. A rangsor végén leváltásáig Horváth Ágnes egészségügyi miniszter állt, azóta Kóka János SZDSZ-frakcióvezető a sereghajtó.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!