Mátyás
-6 °C
1 °C

Medián: egy hét alatt beelőzte az MSZP a Fideszt

2006.03.14. 21:03
A szabad demokratákkal együtt az MSZP alakíthatna kormányt a legfrissebb közvélemyénykutatás szerint, ha most lennének a választások. A hvg.hu-n közölt Medián felmérés a szocialisták előnyét mutatja a Fideszhez képest.

A Medián hétvégi gyorsfelmérésének éppen csak lezárult adatfeldolgozása után kiderült, hogy a biztos szavazók között már az MSZP (40 százalék) vezet, írja a hvg.hu. A Fidesz 39, az SZDSZ 6, az MDF 3 százalék, míg a parlamenten kívüli pártok együttvéve 2 százaléknyi szavazatra számíthatnak. A megkérdezettek 10 százaléka nem tudta vagy nem akarta megmondani, hogy melyik pártot támogatja.

A múlt pénteken és szombaton 3 ezer szavazókorú állampolgár személyes megkérdezésével készült kutatás megerősítette az egy héttel korábban tapasztalt tendenciákat. Az Index információi szerint a Medián szokásos, hónap elejei felmérése még a Fidesz - viszont már csökkenő mértékű - előnyét mutatja.

Öt százalékkal vezet az MSZP

A legfrissebb gyorsfelmérés a teljes népesség körében még nagyobb (37:32) a szocialista előnyt mutat, de a fideszesek ezúttal ismét valamivel aktívabbnak bizonyultak. Tovább nőtt viszont az MSZP győzelmét valószínűsítők aránya: ez már 45 százalék, szemben a Fideszt esélyesebbnek vélők 34 százalékával.

A politikusok közül Kóka János és Magyar Bálint öt-öt ponttal népszerűbb, mint februárban. Csökkent viszont Szili Katalin népszerűsége, aki hat százalékpontot rontott. Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor is két-két rokonszenvpontot rontva 50-50 százalékon áll.

A bizonytalanok körében - akiknek nincs pártkötődésük - február elején még 25:24 arányban a Fideszt volt az esélyesebb, a múlt hétvégén viszont a többségük az MSZP-t tartotta esélyesebbnek (25:18).

A közelmúltban publikált pártpreferencia-adatok a Mediánhoz hasonló tendenciákat mutatnak. Legutóbb a Marketing Centrum és a Századvég jutott arra, hogy a jelenlegi támogatás mellett a kormánykoalíció maradhatna hatalmon.