Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Medgyessy lemondott tisztségeiről

2002.05.13. 09:38
Medgyessy Péter miniszterelnök-jelölt és felesége május 15-ei hatállyal eladta a Medgyessy Consulting Kft. 100 százalékát. A szocialista jelölt tavaly azt ígérte, ha kormányfő lesz, minden posztjától megválik: ezt a maga részéről sok esetben már a választások előtt megtette.
Medgyessy Péter, a szerdán várhatóan hivatalosan is kormányalakítási megbízást kapó szocialista miniszterelnök-jelölt az utóbbi időben lemondott valamennyi tisztségéről és cégtulajdonáról - értesült Napi Gazdaság. A kormányfőjelölt a Medgyessy Consulting Kft-beli 80 százalékos tulajdonát május 15-ei hatállyal értékesítette. Felesége, Csaplár Katalin szintén eladta 20 százalékos hányadát. A vevők főként a kft. jelenlegi munkatársai, tanácsadók - nyilatkozta a napilapnak Toll Károly cégvezető, akit tavaly júliusban neveztek ki a vállalkozás élére.

A cég lemond az állami, önkormányzati munkákról

Medgyessy Péter
A Medgyessy Consulting Kft. a tulajdonosváltás után valószínűleg új név alatt folytatja pénzügyi, adóügyi, nemzetközi tanácsadási tevékenységét, valamint Medgyessy kinevezése miatt lemond az állami, önkormányzati munkákról.

A Medgyessy Consulting Kft. egyetlen befektetése a Tiszapüspöki Aranykorona Rt. Ennek alapítói között van többek között Erős János, a K&H Bank korábbi elnök-vezérigazgatója, aki egyes értesülések szerint a Magyar Fejlesztési Bank elnöki posztjának várományosa. A cég alapító elnöke Benedek Fülöp, az előző MSZP-kormány földművelésügyi közigazgatási államtitkára. A mezőgazdasági társaságban egyébként felügyelőbizottsági tag volt a nemrég elhunyt Hofi Géza humorista is.

Minden posztjától megvált

Medgyessy a napokban, május 1-jei hatállyal távozott a QBE Atlasz Biztosító igazgatóságából is. Szintén ugyenezen a napon adta fel a Magyar Cetelem Rt. felügyelőbizottsági tisztségét is, amelyet tavaly márciusa óta látott el. Noha legismertebb beosztásáról, az Inter-Európa Bank elnöki tisztségéről már tavaly szeptember végén lemondott, a cégbíróságon ennek még nincs nyoma - írja a Napi Gazdaság.

A leendő miniszterelnök januárban 3,15 millió forintért eladta a kockázati tőkebefektetésekre alapított B.J.P. Invest Kft.-ben meglévő 3 milliós forintos üzletrészét is. A vevő a többségi tulajdonos, svéd hátterű Investor-csoport volt. Tavaly év végén Medgyessy szakított az orosházi Guardian Magyarország Kft.-vel is, ahol felügyelőbizottsági elnök volt. Ezt megelőzően, szeptember végén eljött a Magyar Szeszipari Szövetség éléről és májusban a brókercégeket minősítő Focus Rt. felügyelőbizottságából is távozott.