Ágnes
-1 °C
2 °C

Medián: hatalmas különbség az MSZP és a Fidesz között

2006.08.23. 16:03
A kormánypárttól elfordult támogatók augusztusban már a Fidesz szimpatizánsai közé kerültek, állapítható meg a Medián augusztusi közvélemény-kutatásából, amelyet a hvg.hu közölt. Orbán Viktor népszerűsége jelentősen nőtt az utóbbi egy hónapban.

Augusztus első hetében már valóban jelentőssé vált a két nagy párt közötti különbség a Medián 1200 fős mintán készült felmérése szerint, amelyet a hvg.hu közölt. Legutóbb két éve, akkor vezetett ilyen előnnyel a Fidesz a nagyobbik kormánypárt előtt, amikor az EP-választás volt, és ami közvetve Medgyessy Péter és Kovács László bukásához vezetett.

A teljes népesség körében - a Fidesznek 40 százalékos a támogatottsága, míg az MSZP csupán 26 százalékot tudhat magáénak. Az is kiderült, hogy a nagyobbik kormánypártot elhagyók közül sokan nem a bizonytalanok táborát gyarapítják, hanem az ellenfél szimpatizánsai közé kerültek.

Megerősödő ellenzék

A biztos szavazó választók közül a Fidesznek 56, az MSZP-nek 35 százalékos a támogatottsága. Az MDF és az SZDSZ 3-3, a MIÉP-Jobbik szimpatizánsainak köre 2 százalékos.

A népszerűségi listán is meglátszik, hogy az ellenzéknek megerősödött a bázisa: az évek óta biztos hármas fogat, Dávid Ibolya (59), Sólyom László (57) és Szili Katalin (55) mögé - öt pontos növekedéssel - először Orbán Viktor (52) is felzárkózott. Őt Pokorni Zoltán (49) követi. Sokat veszített népszerűségéből Göncz Kinga külügyminiszter (-5 százalék, 47), Lendvai Ildikó MSZP-s frakcióvezető (-4 százalék, 39), és Pető Iván (-5 százalék, 31). Gyurcsány Ferenc három százalékot veszített népszerűségéből, és 35 százalékon áll.