Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Medián: erősödött az MSZP

2003.09.26. 15:27
A teljes lakosság körében kiegyenlített, a biztos szavazók körében hibahatáron belülre került az MSZP a Fidesszel szemben - derült ki a Medián közvélemény-kutatásából. A kormány megítélése ennek ellenére tovább romlott, ahogy Medgyessy és népszerűségi mélypontra került. Szeptember nagy vesztese a küszöb alá eső SZDSZ.
Visszaszerezte elbizonytalanodott szavazói egy részét az MSZP - derült ki a Medián szeptemberi közvélemény-kutatási adataiból. Az augusztusi mélypont után a teljes lakosság körében ismét azonos eredményt ért el a két nagy párt, a Fidesz és az MSZP is 29 százalékon áll.

A vesztes az SZDSZ

A szocialisták jelentősen csökkentették hét százalékpontos hátrányukat a választani tudó biztos szavazók körében. A Medián adatai szerint a Fideszt egy százalékponttal kevesebben, 47 százaléknyian támogatnák. Az MSZP három százalékpontot javítva 44 százalékon áll. A két nagy párt közötti különbség belül van a statisztikai hibahatáron.

Az MSZP erősödésének az SZDSZ a vesztese. Bár a párt támogatottsága a teljes lakosság körében változatlan, a biztos szavazók között csak három százalékra számíthat az augusztusi hat százalékkal szemben.

Az MDF a biztos szavazók körében két százalékon áll, a teljes lakosság körében azonban egy százalékot visszaesett. Ez, tekintve a párt hibahatáron belüli adatait, akár mérési hiba is lehet.

Medgyessy mélyrepülésben

Romlott a kormány és a miniszterelnök munkájának megítélése is. Ugyan a kormány munkáját jónak illetve rossznak ítélők számában gyakorlatilag nincsen változás - 45 százalék gyengének, 34 százalék jónak ítéli a kabinet munkáját - jelentősen, hat százalékkal nőtt azok aránya, akik szerint rossz irányba mennek a dolgok. Több mint hatvan százalékukkal ellentétben 28 százalék úgy érzi, jól alakulnak a dolgok. Az optimisták tábora öt százalékpontot csökkent.

Tovább romlott Medgyessy Péter megítélése, a népszerűségi listán most először esett 50 százalék alá. A kormányfő júniusban még 62 százalékos népszerűségnek örvendett.

Szili, az üstökös

A politikusok népszerűségi listáját változatlanul Dávid Ibolya vezeti, akit Kuncze Gábor és Mádl Ferenc követ. Jelentősen nőtt Szili Katalin népszerűsége, A szocialista nómenklatúrát bíráló házelnök hét százalékpontos javulással feljött a lista negyedik helyére, megelőzve az 55 ponton álló Demszky Gábort.