Magdolna
18 °C
27 °C

Medián: erősödött az MSZP

2003.09.26. 15:27
A teljes lakosság körében kiegyenlített, a biztos szavazók körében hibahatáron belülre került az MSZP a Fidesszel szemben - derült ki a Medián közvélemény-kutatásából. A kormány megítélése ennek ellenére tovább romlott, ahogy Medgyessy és népszerűségi mélypontra került. Szeptember nagy vesztese a küszöb alá eső SZDSZ.
Visszaszerezte elbizonytalanodott szavazói egy részét az MSZP - derült ki a Medián szeptemberi közvélemény-kutatási adataiból. Az augusztusi mélypont után a teljes lakosság körében ismét azonos eredményt ért el a két nagy párt, a Fidesz és az MSZP is 29 százalékon áll.

A vesztes az SZDSZ

A szocialisták jelentősen csökkentették hét százalékpontos hátrányukat a választani tudó biztos szavazók körében. A Medián adatai szerint a Fideszt egy százalékponttal kevesebben, 47 százaléknyian támogatnák. Az MSZP három százalékpontot javítva 44 százalékon áll. A két nagy párt közötti különbség belül van a statisztikai hibahatáron.

Az MSZP erősödésének az SZDSZ a vesztese. Bár a párt támogatottsága a teljes lakosság körében változatlan, a biztos szavazók között csak három százalékra számíthat az augusztusi hat százalékkal szemben.

Az MDF a biztos szavazók körében két százalékon áll, a teljes lakosság körében azonban egy százalékot visszaesett. Ez, tekintve a párt hibahatáron belüli adatait, akár mérési hiba is lehet.

Medgyessy mélyrepülésben

Romlott a kormány és a miniszterelnök munkájának megítélése is. Ugyan a kormány munkáját jónak illetve rossznak ítélők számában gyakorlatilag nincsen változás - 45 százalék gyengének, 34 százalék jónak ítéli a kabinet munkáját - jelentősen, hat százalékkal nőtt azok aránya, akik szerint rossz irányba mennek a dolgok. Több mint hatvan százalékukkal ellentétben 28 százalék úgy érzi, jól alakulnak a dolgok. Az optimisták tábora öt százalékpontot csökkent.

Tovább romlott Medgyessy Péter megítélése, a népszerűségi listán most először esett 50 százalék alá. A kormányfő júniusban még 62 százalékos népszerűségnek örvendett.

Szili, az üstökös

A politikusok népszerűségi listáját változatlanul Dávid Ibolya vezeti, akit Kuncze Gábor és Mádl Ferenc követ. Jelentősen nőtt Szili Katalin népszerűsége, A szocialista nómenklatúrát bíráló házelnök hét százalékpontos javulással feljött a lista negyedik helyére, megelőzve az 55 ponton álló Demszky Gábort.