Piroska
3 °C
3 °C

Medgyessy: Ami 1000 éve a kereszténység, az ma az EU

2002.12.14. 18:50
A magyarság erősödésének lehetőségeként értékelte a csatlakozást a miniszterelnök. Kiemelte, hogy a mezőgazdaság jobb pozícióba került, mint számították.
Medgyessy Péter pozitívan nyilatkozott a Kossuth rádió 16 óra című műsorában az ország EU-csatlakozásáról. Fontosnak ítélte mindazt, amit Magyarország a mezőgazdaságot érintő kérdésekben elért a koppenhágai EU-csúcsértekezleten. Kiemelte, hogy három év alatt, 2004-2006-ban összesen 3,3 milliárd euró unió uniós támogatást kap Magyarország. Nagyon nagy sikernek nevezte, hogy a mezőgazdaság sokkal jobb pozícióba kerül, mint amire korábban lehetett számítani.

- Szemben a korábbi helyzettel, amikor azt lehetett mondani, hogy csupán 25 százalék körüli részét kapják meg a magyar gazdák az uniós támogatásoknak, most úgy zártuk le a tárgyalásokat, hogy 55 százalékot kapnak - jelentette ki.

Emlékeztetett arra, hogy az előző kormány úgy fejezte be a tárgyalásait az unióval, hogy hét év türelmi időt kapott Magyarország arra, hogy a magyar termőföldet külföldiek számára értékesíthetővé tegye. - Ezzel szemben mi most elértük, hogy 10 év lesz ez az átmeneti idő - hangsúlyozta Medgyessy Péter.

Leszögezte, ezzel sikerült olyan helyzetet teremteni, amivel garantálni lehet a magyar termőföld értékének megőrzését. Szintén nagy eredménynek nevezte, hogy lehetővé válik a magyar munkaerő szabad áramlása. - Bár van itt is türelmi idő, de ezzel sokan nem akarnak élni - mutatott rá a miniszterelnök.

Magyar munkaerő, magyar tudás

Beszámolt még Tony Blairtől kapott leveléről, amelyben a brit kormányfő megerősítette, hogy országa nem kér türelmi időt, bármikor szívesen fogadja a magyar munkaerőt. A miniszterelnök úgy vélte, hogy Magyarország büszkén mehet az Európai Unióba, hiszen - mint fogalmazott - kap is és ad is.

- Kapunk lehetőséget arra, hogy fejlődjünk és ugyanakkor visszük azt a magyar tudást, képességet, szellemi kapacitást, amelyet a világon mindenütt elismernek - mondta, majd hozzátette: azt már nem veszítheti el Magyarország, amit sikerült kialkudnia a tárgyalásokon.

Rámutatott azonban arra: most az a fő kérdés, hogyan tud felkészülni a magyar lakosság azokra a változásokra, amelyek ahhoz kellenek, hogy az uniós támogatások a lehető legjobban hasznosuljanak. Fontosnak nevezte, hogy a lakosság tudjon igazodni, felkészülni és használja ki az uniós tagság nyújtotta lehetőségeket.

Magyarság

Szombaton a közszolgálati és kereskedelmi televíziókban egyaránt sugárzott beszédében a miniszterelnök történelmi kontextusba helyezte a csatlakozást. "Ezer év kultúrája, az elmúlt száz év hányatott történelme és tizennégy év közös munkája igazolódott. Németh Miklós kormánya megalkotta a rendszerváltás vázát, amelyre az Antall- és a Boros-kormány felépítette a harmadik köztársaság demokratikus intézményeit. A Horn- kormány modernizálta a magyar gazdaságot. Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt kezdődtek el a tárgyalások, és állapodtak meg olyan fontos kérdésekről, mint például a munkaerő-áramlás vagy a földtulajdon szabályozása. " - mondta Medgyessy Péter.

- Ezer éve a kereszténység kellett magyarságunk megőrzéséhez. Ma az európai értékek vállalása teszi lehetővé magyarságunk megerősítését - tette hozzá a kormányfő. - Az ezeréves magyar álom megvalósulni látszik: az új, európai államalapítással Magyarország megérkezett a fejlett világ középpontjába. A győztesek és nyertesek közé! - hangoztatta Medgyessy Péter.

Feladatlista

A miniszterelnök legsürgetőbb teendőiről szólva elsőként oroszországi látogatását emelte ki. Mint fogalmazott, rendbe kell hoznia a magyar-orosz kapcsolatrendszert, amit az előző 12 évben elmulasztottak megtenni. Ezenkívül fontosnak nevezte a jövő évi költségvetés, valamint az alkotmány módosításának elfogadását a parlamentben. Ez utóbbiról úgy vélte, hogy az ellenzék bizonyosan meg fogja szavazni azt. Fontos feladatnak nevezte a magyar NATO-tagságból fakadó feladatok teljesítését is. Mint mondta, ezen a téren két kérdésben kell az elkövetkező időszakban "dűlőre jutni": a terrorizmus elleni fellépés és az afganisztáni rendfenntartásban való részvétel ügyében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!