Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Medgyessy: Ami 1000 éve a kereszténység, az ma az EU

2002.12.14. 18:50
A magyarság erősödésének lehetőségeként értékelte a csatlakozást a miniszterelnök. Kiemelte, hogy a mezőgazdaság jobb pozícióba került, mint számították.
Medgyessy Péter pozitívan nyilatkozott a Kossuth rádió 16 óra című műsorában az ország EU-csatlakozásáról. Fontosnak ítélte mindazt, amit Magyarország a mezőgazdaságot érintő kérdésekben elért a koppenhágai EU-csúcsértekezleten. Kiemelte, hogy három év alatt, 2004-2006-ban összesen 3,3 milliárd euró unió uniós támogatást kap Magyarország. Nagyon nagy sikernek nevezte, hogy a mezőgazdaság sokkal jobb pozícióba kerül, mint amire korábban lehetett számítani.

- Szemben a korábbi helyzettel, amikor azt lehetett mondani, hogy csupán 25 százalék körüli részét kapják meg a magyar gazdák az uniós támogatásoknak, most úgy zártuk le a tárgyalásokat, hogy 55 százalékot kapnak - jelentette ki.

Emlékeztetett arra, hogy az előző kormány úgy fejezte be a tárgyalásait az unióval, hogy hét év türelmi időt kapott Magyarország arra, hogy a magyar termőföldet külföldiek számára értékesíthetővé tegye. - Ezzel szemben mi most elértük, hogy 10 év lesz ez az átmeneti idő - hangsúlyozta Medgyessy Péter.

Leszögezte, ezzel sikerült olyan helyzetet teremteni, amivel garantálni lehet a magyar termőföld értékének megőrzését. Szintén nagy eredménynek nevezte, hogy lehetővé válik a magyar munkaerő szabad áramlása. - Bár van itt is türelmi idő, de ezzel sokan nem akarnak élni - mutatott rá a miniszterelnök.

Magyar munkaerő, magyar tudás

Beszámolt még Tony Blairtől kapott leveléről, amelyben a brit kormányfő megerősítette, hogy országa nem kér türelmi időt, bármikor szívesen fogadja a magyar munkaerőt. A miniszterelnök úgy vélte, hogy Magyarország büszkén mehet az Európai Unióba, hiszen - mint fogalmazott - kap is és ad is.

- Kapunk lehetőséget arra, hogy fejlődjünk és ugyanakkor visszük azt a magyar tudást, képességet, szellemi kapacitást, amelyet a világon mindenütt elismernek - mondta, majd hozzátette: azt már nem veszítheti el Magyarország, amit sikerült kialkudnia a tárgyalásokon.

Rámutatott azonban arra: most az a fő kérdés, hogyan tud felkészülni a magyar lakosság azokra a változásokra, amelyek ahhoz kellenek, hogy az uniós támogatások a lehető legjobban hasznosuljanak. Fontosnak nevezte, hogy a lakosság tudjon igazodni, felkészülni és használja ki az uniós tagság nyújtotta lehetőségeket.

Magyarság

Szombaton a közszolgálati és kereskedelmi televíziókban egyaránt sugárzott beszédében a miniszterelnök történelmi kontextusba helyezte a csatlakozást. "Ezer év kultúrája, az elmúlt száz év hányatott történelme és tizennégy év közös munkája igazolódott. Németh Miklós kormánya megalkotta a rendszerváltás vázát, amelyre az Antall- és a Boros-kormány felépítette a harmadik köztársaság demokratikus intézményeit. A Horn- kormány modernizálta a magyar gazdaságot. Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt kezdődtek el a tárgyalások, és állapodtak meg olyan fontos kérdésekről, mint például a munkaerő-áramlás vagy a földtulajdon szabályozása. " - mondta Medgyessy Péter.

- Ezer éve a kereszténység kellett magyarságunk megőrzéséhez. Ma az európai értékek vállalása teszi lehetővé magyarságunk megerősítését - tette hozzá a kormányfő. - Az ezeréves magyar álom megvalósulni látszik: az új, európai államalapítással Magyarország megérkezett a fejlett világ középpontjába. A győztesek és nyertesek közé! - hangoztatta Medgyessy Péter.

Feladatlista

A miniszterelnök legsürgetőbb teendőiről szólva elsőként oroszországi látogatását emelte ki. Mint fogalmazott, rendbe kell hoznia a magyar-orosz kapcsolatrendszert, amit az előző 12 évben elmulasztottak megtenni. Ezenkívül fontosnak nevezte a jövő évi költségvetés, valamint az alkotmány módosításának elfogadását a parlamentben. Ez utóbbiról úgy vélte, hogy az ellenzék bizonyosan meg fogja szavazni azt. Fontos feladatnak nevezte a magyar NATO-tagságból fakadó feladatok teljesítését is. Mint mondta, ezen a téren két kérdésben kell az elkövetkező időszakban "dűlőre jutni": a terrorizmus elleni fellépés és az afganisztáni rendfenntartásban való részvétel ügyében.