Judit
3 °C
7 °C

Kövér László a Medgyessy-bizottság előtt

2002.08.05. 21:43
Villányi Miklós volt pénzügyminiszternek működése alatt nem volt tudomása Medgyessy Péter titkosszolgálati múltjáról. A bizottság zárt ülésen hallgatta meg Kövér Lászlót, az Orbán-kormány titokügyi miniszterét és Jónás Endrét, a Nemzetbiztonsági Hivatal megbízott főigazgatóját. Kövér szerint a rendszerváltozásban jelentős szerepet játszottak a titkosszolgálatok. Horváth Balázs volt belügyminiszter kijelentette, nem tudott arról, hogy Medgyessy szt tiszt volt, ha tudta volna 1990-ben nyugdíjba küldte volna.
Villányi Miklós volt pénzügyminiszternek működése alatt nem volt tudomása Medgyessy Péter titkosszolgálati múltjáról, semmiféle ezzel kapcsolatos dokumentumot nem látott, és más szt tiszt létezéséről sem tudott.

Villányit nem tájékoztatták

A miniszterelnök múltját vizsgáló parlamenti bizottság hétfői ülésén az 1987 decembere és 1989 májusa közötti időszak pénzügyminisztere azt is elmondta, hogy miniszteri kinevezése után nem kereste meg a BM, hogy tájékoztassa ilyen ügyekről. A testület ellenzéki tagjai szerint a szakemberek a korábbi meghallgatásokon folyamatosan arról beszéltek, hogy legalább egy embernek konkrét tudomása volt arról, hogy ki az szt tiszt, és ez a miniszter. Az ellenzéki politikusok felvetésére Villányi Miklós többször megismételte, hogy senki sem tájékoztatta arról, ki volt a minisztériumban az szt tiszt.

A bizottság zárt ajtók mögött hallgatta meg Jónás Endrét, a Nemzetbiztonsági Hivatal megbízott főigazgatóját.

Kövér: Minden pártban volt szt tiszt

Hétfőn zárt ülésen sor került Kövér Lászlónak a meghallgatására, aki az 1998-as választásokat követően két éven át felügyelte a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat. Kövér az ülést követően nem kívánt nyilatkozni az MTI-nek. Az Index információi szerint ugyanakkor Kövér László azt az álláspontját ismertette a bizottsággal, hogy a rendszerváltozásban jelentős szerepet játszottak a titkosszolgálatok.

Kövér szerint a politikai eseményeket az szt tiszteken keresztül próbálták meg befolyásolni az akkor még állampárti irányítású szolgálatok. A Fidesz választmányának elnöke arról is beszélt, hogy a '80-'90-es évek fordulóján szerveződött pártok többségében megjelentek a titkosszolgálatok tagjai és állítása szerint az ő tevékenységük következtében bomlott szét például a Petrasovics Anna vezette szociáldemokrata párt és szerepet játszottak az MDF-ben lezajlott belső folyamatokban is.

Horváth Balázs: Ha tudtam volna, nyugdíjaztam volna

A bizottságban ezután Horváth Balázs, az Antall-kormány első belügyminiszterének tettek fel kérdéseket. Horváth szerint Medgyessy Péter rendőrtiszt volt, "akinek a fedése volt, hogy osztályvezető volt a Pénzügyminisztériumban". Horváth azt állította: korábban hivatalosan nem volt tudomása arról, hogy a jelenlegi miniszterelnök szt tiszt volt, dokumentumot sem látott erről. Megfogalmazása szerint ha tudta volna, akkor 1990-ben nyugdíjba küldte volna. "Amikor Medgyessy Pétert tartalékos állományba helyezték, szolgálati viszonya nem szűnt meg a rendőrség felé" - mondta a volt belügyminiszter.

Horváth Balázs az ügyre vonatkozóan több dokumentum beszerzését javasolta a bizottságnak, köztük azt a belügyminiszteri rendeletet és mellékletet, amely parancsban 1990-ben leszerelte az szt tiszti állomány nagy részét. Jelezte, a melléklet, ha még megvan, tartalmazza azok nevét, akiket leszerelt. Toller László, a bizottság MSZP-s alelnöke azt hangsúlyozta, Medgyessy Péter munkaviszonya jóval korábban fenn állt a PM-ben, csak később lett szt tiszt.

Vannak dolgok, amikről zárt ülésen sem nyilatkozna Horváth

A kormánypárti képviselők szerették volna zárt ülésen meghallgatni Horváth Balázst, hogy tisztázni lehessen többek között azt, mi a jogállása egy tartalékállományú, de el nem bocsátott szt tisztnek. Véleményük szerint zárt ülésen kellene ismertetni a rendszerváltozás után elbocsátott szt tisztek körét is, és azt is, hogyan került az összes szt tiszti anyaga a III-as főcsoportfőnökség titkárságára, illetve jelenleg hol lelehetők fel ezek a dokumentumok.

Horváth Balázs közölte, hogy ilyen kérdésekre még zárt ülésen sem válaszolna, és hangsúlyozta: "Amit tudok, azt, mint az elmúlt 12 évben, az elkövetkező időszakban is magamban fogom tartani." Azt javasolta, a testület keresse meg Csikós Józsefet, a BM irattárának volt vezetőjét.

A bizottság kedden Horváth István és Kuncze Gábor volt belügyminisztereket, továbbá Vidus Tibort, az NBH volt főigazgatóját hallgatja meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?