Natália
1 °C
7 °C

Pisztolygolyót kapott a Medgyessy-bizottság elnöke

2002.08.07. 10:13
Balogh László, a miniszterelnök titkosszolgálati múltját vizsgáló bizottság elnöke pisztolygolyót talált a képviselői irodaházban lévő szobájában az egyik széken. A testület MDF-es elnökét már két héttel ezelőtt is megfenyegették, ám ahogy akkor, úgy most sem értesítette a rendőrséget. Medgyessy Péter és a MeH hozzájárulása alapján nyilvánosságra kerülhetnek a kormányfő szt tiszti tevékenységével kapcsolatos iratok - derült ki a bizottság szerdai ülésén.
Balogh László az újságírók kérdésére azzal magyarázta, hogy nem értesítette a rendőrséget és nem tett feljelentést, hogy ő maga is összefogdosta már a pisztolygolyót. A bizottsági elnök - elmondása szerint - nagyon meglepődött a golyó láttán, amit nem is ismert fel az első pillanatban, felháborodásának azonban csak a sajtó útján akar hangot adni. A politikus az üggyel kapcsolatban az irodaház őrzéséért felelős kormányőr parancsnokhoz fordult.

Balogh László először július 23-án beszélt arról, hogy életveszélyes fenyegetéseket kapott telefonon. Az MDF-es képviselő szerint nemcsak őt, hanem családját is megfenyegették, azonban nem kíván feljelentést tenni az ügyben.

Az őrezred látta a golyót

Balogh László, a Medgyessy Péter titkosszolgálati múltjával foglalkozó országgyűlési bizottság MDF-es elnöke hivatalosan nem értesítette a köztársasági őrezredet arról, hogy szerdán lőszert talált a Képviselői Irodaházban lévő szobájában. Ezt Kardos Imre, az őrezred helyettes parancsnoka közölte az MTI-vel, azt követően, hogy Balogh László az ügyet sajtótájékoztatón ismertette. A parancsnok-helyettes elmondta: a képviselő szerda reggel egy lőszerrel a kezében kereste meg az irodaházban szolgálatot teljesítő egyik őrt. Azt kérdezte: a töltény éles-e és milyen lőfegyverbe való.

Az őrezred nem tett feljelentést

Ezt követően Balogh László elment, és elvitte a lőszert is - mondta el Kardos Imre. Az ügyet a szolgálatot teljesítő őr jelentette feletteseinek, Balogh László azonban nem jelentkezett náluk. A parancsnok-helyettes közölte, hogy a rendőrséghez ebben az esetben nem nekik, hanem a képviselőnek kell fordulnia. Mindazonáltal a Köztársasági Őrezred értesítette az V. kerületi Rendőrkapitányságot, hogy vegyék fel a kapcsolatot az ellenzéki képviselővel.

A képviselő vendégéé is lehetett a töltény

Ettől függetlenül az őrezred saját eszközeivel megvizsgálja majd, hogy mi történhetett - tette hozzá. Kardos Imre arról egyelőre nem tudott nyilatkozni, hogy az iroda kulcsát mikor és ki adta le. Tudomása szerint azonban a töltényt Balogh László titkárságának egyik székén találták. Mint mondta: az is elképzelhető, hogy a honatya egyik vendége ejtette ki. Az MTI kérdésére elmondta, hogy a bejáratnál elhelyezett fémdetektoros kapu és a táskákat, csomagokat átvilágító berendezés egy lőszert is ki tud mutatni. Ezeken a vizsgálatokon csak azoknak nem kell átesniük, akik képviselői vagy állami igazolvánnyal rendelkeznek, ők - Kardos Imre elmondása szerint - mintegy 700-an vannak.

Ma az iratok beszélnek

Feloldották a miniszterelnök titkosszolgálati múltjáról szóló dokumentumok titkosságát - jelentette be a szerdai sajtótájékoztatón Balogh László. A parlamenti vizsgáló bizottság elnöke megkapta Medgyessy Péter és a Miniszterelnöki Hivatal hozzájárulását ahhoz, hogy nyilvánosságra hozza a kormányfő szt tiszti tevékenységével kapcsolatos több tucatnyi dokumentumot.

Ugyanakkor még nem érkezett meg a Belügyminisztérium titkosítást feloldó határozata három, a D-209-es számú szt tisztre vonatkozó állományparancsa, így azokat a bizottság zárt ülésen fogja tárgyalni. A dokumentumok 1978, '81 és '82-ből származnak, és egyikük megegyezik a Magyar Nemzetben korábban megjelent irattal.

A nyílt ülésen tárgyalásra kerülő dokumentumok között többek között megtalálható a III/II-es főcsoportfőnökség javaslata a Medgyessy Péternek juttatandó 10 ezer forint értékű tárgyjutalomról, valamint a jelenlegi miniszterelnök 1982. október elsejei pénzügyminiszteri helyettessé történő kinevezése után kelt javaslat, amely szerint "szóban és írásban egyaránt úgy nyilatkozott, hogy megfelelő kapcsolati rendszer kialakítása esetén továbbra is szívesen vállalja a hivatásos tiszti szolgálatot." Ennek alapján Medgyessyt további aktív állambiztonsági szolgálatra javasolták, azonban ugyanezen év december 31-i hatállyal tartalék állományba helyezték.

Balogh újra meghallgatná Medgyessyt

A politikus szerint ugyanakkor ellentmondás van az iratokban található megállapítások és a között, amit Medgyessy Péter a bizottsági ülésen elmondott, ezért szerinte mindenképpen szükséges lesz a miniszterelnök újbóli meghallgatása. Toller László, a bizottság szocialista alelnöke arra kérte a bizottságot, hogy a meghallgatásokat legkésőbb vasárnap éjfélig fejezzék be. Balogh szerint erre azonban nincs esély, hiszen Nikolits István volt titkosszolgálatokért felelős miniszter, Békesi László és Hetényi István volt pénzügyminiszter meghallgatása is augusztus 12-re volt beütemezve. A bizottság ezután zárt ülésen folytatta munkáját a három állományparancs áttekintésével. A legközelebbi ülésre hétfőn kerül sor.

A rendőrség nyomoz a lőszer ügyében

Lőszerrel való visszaélés alapos gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen az V. kerületi Rendőrkapitányság. A Köztársasági Őrezred bejelentése után a rendőrkapitányság helyszíni szemle bizottsága is kiment a Képviselői Irodaházba.
A szakemberek megállapították, hogy az irodahelyiségbe erőszakos behatolás nem történt. Zárszakértőt vontak be a vizsgálatba annak tisztázására, hogy hamis kulcs használatával bejuthatott-e valaki a helyiségbe.
A talált lőszerről a helyszínen megállapították, hogy az nem az objektumőrségnél rendszeresített készletbol származik. A lőszer pontos típusáról, esetleges származási helyérol a későbbiekben fegyverszakértő nyilatkozik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?