Valér
-2 °C
0 °C

Befejezte munkáját a Medgyessy-bizottság

2002.08.15. 21:27
Befejezte munkáját a miniszterelnök titkosszolgálati múltját vizsgáló parlamenti bizottság, miután a testületet létrehozó határozati javaslatban előírt csütörtök éjféli határidő elérkezett. A testület MDF-es elnöke szerint Medgyessy múltjában maradtak homályos foltok, a szocialista alelnök viszont úgy vélte, minden adatot megismertek, és így sikerült a kételyeket eloszlatni.
A grémiumot vezető MDF-es Balogh László a bizottság tevékenységének utolsó perceiben közölte: nem ismerte meg teljesen Medgyessy Péter titkosszolgálati múltját, és mint fogalmazott: maradtak homályos foltok. Hozzátette: bízik abban, hogy nem az ellenzék értékelései voltak rosszak az ügyben, ugyanakkor megjegyezte: a választópolgárok fogják megítélni a miniszterelnök egykori, titkosszolgálati tevékenységét.

A fideszes Körömi Attila leszögezte: a miniszterelnök nem mondott igazat, majd hozzátette: a kormányfőnek be kell bizonyítania, hogy milyen típusú jelentéseket készített. Simicskó István szerint a bizottság munkája során nem kaptak választ arra, hogy Medgyessy Péter pontosan milyen tevékenységet végzett.

Toller László, a bizottság szocialista alelnöke ugyanakkor úgy vélte: sikerült a kételyeket eloszlatni és minden adatot tárgyszerűen megismertek. Vélekedése szerint nyilvánvaló, hogy az ellenzék légvárakat épített. A bizottság mandátumának megszűnését követően bejelentette, hogy a kormánypárti képviselők önálló képviselői indítványként csütörtök délután benyújtották az Országgyűlésnek a vizsgálatok során általuk levont következtetéseket és megállapításokat tartalmazó jelentést.

"A miniszterelnök titkosszolgálati tevékenysége mind az akkor, mind a jelenleg hatályos jogszabályoknak megfelelt" - áll a kormánypárti képviselők előterjesztésében. Ebben megállapítják, hogy az ügy napirenden tartása árt a nemzetbiztonsági szolgálatok tevékenységének, illetve megítélésének, ezért azt javasolják: minél előbb le kell zárni az ezzel kapcsolatos politikai vitát.

Minek nevezzelek?

A bizottság érdemi munkáját másfél órás ügyrendi vita elõzte meg. Balogh László tájékoztatást adott arról, hogy Medgyessy Péter nem kíván ismételt meghallgatáson a bizottság elõtt megjelenni. Toller László pedig nehezményezte, hogy megkérdezésük nélkül hívták el Medgyessyt és megjegyezte, világosan tudható volt, hogy a miniszterelnök szabadságon van, ezért írásban kellett volna feltenni neki a bizottsági elnök szerint megválaszolatlan 80 kérdést.

Balogh erre úgy reagált, a D-209-es szt tiszt volt az egyetlen olyan meghallgatott, akinek a bizottsági szereplése úgy ért véget, hogy nem válaszolt minden kérdésre, hanem 3 óra után felállt és azt mondta, eddig és nem tovább. Toller László felszólította Baloghot, hogy ne szt tisztezze a kormányfõt, mivel Medgyessy Péternek korábban volt ez a tisztsége, jelenleg azonban miniszterelnöknek kell nevezni.

Toller ügyrendi javaslatként kezdeményezte, hogy Balogh László tisztelje a miniszterelnököt, illetve a megválaszolatlan kérdéseit csatolja a testület ülésérõl készült jegyzõkönyvhöz. Körömi Attila fideszes bizottsági tag megjegyezte, hogy elmúlt már az az elnyomó rendszer, ahol szavazásra lehetett bocsátani, hogy ki kit szeressen vagy tiszteljen, ezért javasolta, hogy ne szavazzanak az indítványról.

Balogh az azonnali kérdések órájában faggatja majd Medgyessyt

A bizottság elnöke szintén úgy vélte, hogy neki szíve joga azt gondolni a kormányfõrõl, amit akar, ugyanakkor viszont még parancsszóra sem kívánná megválaszolatlan kérdéseit a jegyzõkönyvhöz csatolni, mert akkor Medgyessy Péter felkészülhetne a válaszadásra. Balogh jelezte, ehelyett inkább országgyûlési képviselõi jogaival élve az azonnali kérdések órájában teszi fel a szerinte megválaszolatlanul maradt kérdéseit.

Toller némi vita után javaslatát úgy módosította, hogy Balogh László hivatalos eljárásban nevezze miniszterelnöknek Medgyessy Pétert. Végül a testület nem szavazott ügyrendi kérdésekrõl és újabb félórás vitát követõen elfogadta az utolsó ülésnap napirendjét.

Szóbeszéd tárgya

Demeter Ervin volt titokminiszter a bizottsági zárt ülés után elmondta, arról faggatták, hogyan szerzett tudomást Medgyessy titkosszolgálati múltjáról. Demeter közölte, hogy hitelt érdemlõen a Magyar Nemzetbõl értesült róla, de korábban már szóbeszédekbõl hallotta, hogy Medgyessynek köze volt a titkosszolgálatokhoz, mivel a kormányfõ egykori tartótisztjeinek egyike jelenleg is a Nemzetbiztonsági Hivatalnál szolgál.

Baloghnak tervei vannak

Balogh László bizottsági elnök bejelentette, hogy levelet írt Szili Katalinnak, az Országgyûlés elnökének, amelyben felvetette, hogy a C-típusú ellenõrzésen átesett képviselõk és szakértõk a bizottság mandátumának lejárta után is betekinthessenek a titkos iratok, illetve a zárt ülések jegyzõkönyvébe.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!