Medgyessy reméli, 'nem lesz kétlelkű az ellenzék'

2003.03.29. 10:44
Medgyessy Péter szerint az ország európai uniós csatlakozásáról tartandó április 12-i népszavazás pozitív eredménnyel zárul majd. A miniszterelnök erről a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorának szombati adásában beszélt, hangsúlyozva: muszáj felülemelkedni a pártpolitikai érdekeken, nemzeti módon, nemzeti egységben kell gondolkodni.
Az ügydöntő népszavazás kapcsán a kormányfő reményét fejezte ki, hogy "nem lesz kétlelkű az ellenzék". Mint mondta, úgy látja, hogy a felelős gondolkodás - ha nagyon lassan is - kezd teret nyerni. Medgyessy Péter rámutatott arra, hogy az európai uniós csatlakozásról szóló megállapodás fejezeteinek többségét az előző kormány zárta le, amely "derekasan és tisztességesen" küzdött a lehető legjobb pozícióért, mint ahogyan azt a jelenlegi kabinet is tette.

A kormányfő egyértelműen nemmel felelt arra a kérdésre, fenyegeti-e az elkövetkezendő időszakban bármiféle veszély Magyarországot az iraki háború miatt. Hangsúlyozta, hogy a kormány nem háború-, hanem megoldáspárti, s kérdésre válaszolva úgy vélekedett: semmi okot nem lát arra, hogy Magyarországnak választania kellene az Egyesült Államok és Európa között.

Felértékelődött a magyar politika

A miniszterelnök hozzátette: érdekünk az, hogy közös euroatlanti álláspont alakuljon ki. Utalt arra, hogy Magyarország 1996 óta minden évben kap az Egyesült Államoktól a haderő megerősítésére bizonyos juttatást, amelynek összege 10-12 millió dollár. Medgyessy Péter jelezte, hogy ez az összeg "most picit több" lehet, erről azonban az Egyesült Államok kongresszusa még nem döntött.

Rámutatott arra: Magyarországnak, a magyar politikának hónapok óta kialakult elvi álláspontja van az iraki háború kérdésében, ami nem függ össze az említett juttatással. Úgy vélekedett: a magyar politika az utóbbi időben felértékelődött a világban, s Magyarországnak moderáló, segítő szerepe lehet a megoldások megtalálásában.

Kongresszus

A miniszterelnök végezetül kitért arra, hogy vasárnap, a tanácskozás másnapján szólal fel az MSZP kongresszusán, nem szeretné ugyanis befolyásolni a párton belüli választást. Mint mondta, azt szeretné elmondani, hogyan látja a jövőt és milyen segítséget kér az MSZP-től. Jelezte: a párthoz fűződő kapcsolata olyan szövetség, amely bizonyos célokat, és együttműködést jelölt meg.

Közlése szerint e szövetség három dologról szólt: a kormányváltás megvalósításáról; egy békés, nyugodt ország, egy jobb élet megteremtéséről; s az önkormányzati választások megnyeréséről. A célok megvalósulását úgy értékelte: az elsőt egyértelműen teljesítették, a másodikban megtették az első lépéseket, hiszen nagyobb nyugalom van az országban, s megnyerték az önkormányzati választásokat.

A kormányfő hozzátette ugyanakkor: ezt a szövetséget meg kell újítani. Medgyessy Péter véleménye szerint sok olyan feladat van, amely az új kihívásokból adódik, a jóléti rendszerváltozás "abszolút nincs befejezve".  • Tippek
  • Bankszámla