Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Medgyessy: Egy évig nem lesz fellendülés a világban

2003.05.19. 14:22
Növelni kell a megtakarításokat a költségvetési szektorban és a lakosság körében - mondta Medgyessy Péter hétfőn, a soron kívüli kormányülés után. A miniszterelnök kijelentette: az elkövetkező egy évben a világgazdaságban nem lehet fellendülésre számítani.
Az elmúlt egy év munkáját és a következő 18 hónap feladatait tekintette át a kormány hétfői soronkívüli ülésén. A sajtótájékoztatóról hetvenöt percet késő és az újságírói kérdések előtt távozó Medgyessy Péter miniszterelnök szerint magas mérce alapján értékelték az elmúlt egy év kormányzati munkáját. Elhangzottak kritikai és önkritikai megjegyzések egyaránt, megemlítette ugyanakkor, hogy a társadalom körében népszerű a kormány, a nemzetközi elismertségük is jónak mondható, és még a kritikus elemzők körében is elfogadható az eddigi teljesítményük.

Medgyessy Péter közölte: jogos kritika érte a kabinet kommunikációját, amin megítélése szerint javítani kell. Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerint a kabinet ülésén erről a kormányfő azt mondta, azt várja el a miniszterektől, hogy hatékonyabban kommunikáljanak, és többet egyeztessenek a civilszervezetekkel, illetve sűrítsék vidéki látogatásaikat. Úgy tudjuk azt is kifogásolta a miniszterelnök, hogy "alulkommunikált" az Európa Terv.

Hibának nevezte, hogy a nagy ügyekre nem jutott idejük, és az elemző munka sem volt kielégítő. Az elkövetkező idők célját négy szóban összegezte a miniszterelnök: modern, európai magyar köztársaságot.

Szerinte a modernség tág fogalom, ebbe beletartozik például az elérhetőség, a megközelít6hetőség, vagyis autópályákat kell építeni. Kiemelte az informatikai fejlődés fontosságát, az internet elterjesztését, a "fenntartható fejlődés" biztosítását. Az EU-csatlakozással kapcsolatban úgy fogalmazott: azt szeretnék, ha az integrációnak mindenki a nyertese volna. Ennek érdekében létrehozzák azt az intézményrendszert, amely képes a uniós források befogadására. Medgyessy Péter szerint az elkövetkezendő idők súlypontja az egészségügy helyzetének javításán, a közigazgatási és a hadseregreform végrehajtásán lesz.

A gazdasági helyzetről szólva elmondta, hogy az elkövetkezendő 12 hónapban nem lehet világgazdasági fellendüléssel számolni, ezért javítani kell a gazdaság versenyképességét. Ehhez növelni kell a megtakarításokat a költségvetési szektorban és a lakosság körében, ösztönözni kell a befektetőket, illetve növelni kell a munkahelyteremtést. Vagyis fel kell készülnie a magyar gazdaságnak arra, hogy amikor a világgazdasági helyzet kedvezőbbé válik, akkor - ahogy a kormányfő távozása után Gál. J. Zoltán kormányszóvivő fogalmazott - "a gyorsuló vonatra feltudjunk ugrani".