Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Medgyessy titokzatos villavásárlása

2006.07.05. 16:58
A Heti Válasz hetvenmilliósra becsüli Medgyessy Péter és felesége által tavaly vásárolt zamárdi ingatlant, amelyről a volt miniszterelnök nem számolt be vagyonnyilatkozatában. A miniszterelnök szerint tévedésből nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában a tavalyi vásárlást, és csak 20 millióról van szó.

"Ismeretlen eredetű pénzből vásárolt exkluzív vízparti telket és (jelenleg épülô) villát Medgyessy Péter Zamárdiban" - írja csütörtökön megjelenő számában a Heti Válasz. A lap szerint a siófoki Körzeti Földhivatalnál 2005. augusztus 19-e óta szerepel Medgyessy Péter és hitvese, Csaplár Katalin tulajdonjoga. A fele-fele arányban tulajdonolt - korábban kempingoldalnyúlványként ismert, tavaly augusztus 1-jén három részre parcellázott zamárdi vízpartszakasz - középső, 1550 négyzetméteres telke az övék.

A volt kormányfő képviselői záró vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel szerzeményét. A lap azt állítja, Medgyessy foghíjasan töltötte ki vagyonnyilatkozatát, ráadásul az eltitkolt tétel piaci értéke - házzal együtt - meghaladhatja az elmúlt években a Medgyessy által megtakarított 205-225 millió forintot. A lap közöl egy becslést is, amely szerint a telek és a villa összértéke (ha elkészül) elérheti akár a 300 millió forintot is.

2005-ről 2006-ra nem csökkentek a politikus befektetési jegyekbe, állampapírokba, takarékbetétbe, biztosításokba utalt megtakarításai, és az is ismeretlen, hogy a volt kormányfő milyen pénzt fordított a ház és a telek felének megvásárlására, állapítja meg a hetilap.

Az eladó, a Balaton-parti üdülő- és kempingcégek előző - éppen Medgyessy idejére tehető - ciklusbeli privatizációjának győztese, az SCD Holding.

A lap június 28-án Medgyessy Pétert megkereste, de ő nem reagált érdemben, sőt öt nappal késôbb levelet küldött Szili Katalin házelnöknek, amelyben leszögezi: "Záró vagyonnyilatkozatomba hiba csúszott, nem tüntettem fel azt, hogy a Balaton déli partján, Zamárdiban építési telket vásároltam húszmillió forintért. Tévedésem azzal magyarázható, hogy a vásárlást kölcsönből valósítottam meg, amelyet csak ez év június 8-án fizettem ki."

Medgyessy elmulasztotta bevallani a budai Fotex Plazában működő M. P. Europa Kft.-ből származó tavalyi osztalékjövedelmét is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!