Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Medgyessy leszerelési parancsa a Magyar Nemzetnél

2002.07.31. 07:04
A Magyar Nemzet szerdai számban ismét közöl egy a miniszterelnök titkosszolgálati múltjára vonatkozó dokumentummásolatot. A Horváth István, volt belügyminiszter által aláírt parancs szerint 1982. december 31-ével rendelték el a D-209-es rendőrtiszt szolgálati viszonyának megszüntetését. A másolat minden bizonnyal része annak a dokumentumcsomagnak, amelyet Kiss Elemér adott át a testületnek, és amelyet eddig a titkosítás feloldatlansága miatt nem hoztak nyilvánosságra.
Az Index érdeklődésére kedden Balogh László, a bizottság elnöke még nem tudott pontos időpontot megjelölni azzal kapcsolatban, hogy mikor hozzák nyilvánosságra a kormányfő múltjával kapcsolatos, a Miniszterelnöki Hivataltól kapott újabb dokumentumokat. A testület Kiss Elemér kancelláriaminisztertől kapott olyan iratokat, amelyeket a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatói irattárában találtak, és amelyek között állítólag ott található Medgyessy Péter leszerelési parancsa is. Egyelőre nem tudható, hogy az MN által közölt parancs a bizottság birtokába került dokumentum másolata-e.

Leszerelés tárgyjutalommal

A Magyar Nemzet szerdai számában közli a D-209-es titkos tiszt leszerelési parancsát. A másolathoz fűzött kommentár megemlékezik arról, hogy ötvenkét napja jelent meg a lap címoldalán az a dokumentum, amelyből kiderült, hogy Medgyessy Péter a kádári Belügyminisztérium III/II-es ügyosztályának szigorúan titkos tiszti állományába tartozott. A másolatban látható belügyminiszteri parancsot Horváth István, egykori belügyminiszter, Stumpf István, az Orbán-kormány kancelláriaminiszterének apósa írta alá. A parancs elrendeli a D-209-es 1982. december 31-ével tartalékállományba helyezését. A tartalékállományba helyezéssel tízezer forint értékű tárgyjutalom is járt, ami a lap megjegyzése szerint akkoriban egy pedagógus négyhavi fizetésének felelt meg.