Vilhelmina
10 °C
21 °C

Medgyessy a bazilikában: Horn Gyulára figyelni kell

2003.08.18. 20:18
A volt miniszterelnök a hétvégén Sarudon bírálta a jelenlegi kormány egyes tagjait. Medgyessy erre a bazilikában leegyéniségezte Hornt. A kormányfő hétfőn a Klubrádiónak is nyilatkozott, ahol Gyurcsány Ferenc sportminiszter korábbi ingatlanszerzéséről szólva kijelentette: a kilencvenes évek eleje az eredeti tőkefelhalmozás időszaka volt Magyarországon. Az SZDSZ - Kuncze Gábor pártelnök szerint - nem kíván foglalkozni a Gyurcsány-ingatlanokkal.
Medgyessy Péter hétfőn Budapesten kijelentette: Horn Gyulának nem mindig kell elfogadni minden szavát, de figyelni kell rá. "Horn Gyula egy egyéniség, az egyéniségeket pedig tisztelni kell. Nem mindig kell elfogadni minden szavát, de figyelni kell rá, az biztos" - mondta a miniszterelnök újságíróknak, miután Erdő Péter prímás, esztergom-budapesti érsek meghívására látogatást tett a felújított Szent István-bazilikában.

Horn Gyula szombaton Sarudon, a Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták nyári tábora alkalmából tartott sajtóbeszélgetésen kijelentette: a kormánynak nincs alternatívája, de ez nem minden kormánytagra vonatkozik. A volt miniszterelnök nem kívánta megnevezni, hogy kikre gondol, ugyanakkor kérdésre válaszolva közölte: nem aszerint osztályozza a kormánytagokat, hogy melyik koalíciós pártot képviselik.

Szólt arról is: "döntő fontosságú, hogy a gazdasági kiigazítások ügyében az MSZP maximálisan támogassa a kormányzatot". "Azt látom, hogy az MSZP országos vezetése, tisztelet a kivételnek, ezt nemigen ismeri fel" - vélekedett a volt kormányfő. Medgyessy Péter belpolitikai kérdésekről a Klubrádióban

Az emberek türelme elfogyott

Elfogyott az emberek türelme azokkal az állami intézményekkel és hivatalnokokkal szemben, akik eddig nem bizonyították be, hogy nem politikai szándékok vezérlik őket - közölte Medgyessy Péter miniszterelnök a Klubrádiónak adott hétfői interjújában. "Néhány dologban eljutottunk a türelmünk végéhez, egy-másfél év volt arra, hogy bizonyos apparátusok (...) bebizonyítsák, hogy nem politikai szándékok vezérlik őket, hanem az apparátusi kötelezettség, a kormány iránti lojalitás és a feladatok teljesítése" - mondta a kormányfő.

Szavai szerint nem a kormány, hanem az emberek türelme fogyott el. A miniszterelnök konkrét intézményeket és személyeket nem nevezett meg, ugyanakkor leszögezte: egyfajta magatartási normát kíván megszabni. Hozzátette: "megvannak az eszközök, (...) lehet, hogy meg kell válni egy-két személytől, (...) lehetséges, hogy szabályokat kell megváltoztatni".

A K and H brókercégének ügyével kapcsolatban Medgyessy Péter kijelentette: abban tetten érhető a bank és az auditor cég felelőssége, és "óriási felelőssége van a bankfelügyeletnek". "A magyar adófizető polgárok azért fizetik a bankfelügyelet munkatársait, hogy ilyen ügyeket feltárjanak és megakadályozzanak" - mondta Medgyessy Péter. Mint mondta, nehezen tudja azt megmagyarázni, hogy a brókerügy egyik fő gyanúsítottja ellenzéki politikai személyiségektől kér védelmet.

Kuncze: az SZDSZ nem foglalkozik a Gyurcsány-ingatlanokkal
Az SZDSZ soron következő ügyvivői testületi ülésén nem kerül napirendre a Gyurcsány-ingatlanok ügye - közölte az MTI kérdésére válaszolva hétfőn este a Biharkeresztesen tartózkodó Kuncze Gábor. Ha a Gyurcsány-ingatlanokkal kapcsolatban minden rendben van, akkor nincs miről beszélni, ha nincs, akkor abban a kormánynak van tennivalója - mondta a kisebbik koalíciós párt elnöke. "Ez nem pártügy, így az SZDSZ nem is foglalkozik vele" - tette hozzá a politikus.

Gyurcsány és az eredeti tőkefelhalmozás

Arra a riporteri felvetésre, hogy a kormány "kommunikációs defenzívában van" az ellenzékkel kapcsolatban, a miniszterelnök úgy fogalmazott: a Fidesz kritikájával, politikai támadásaival szemben nem a kormány a partner, hanem a pártok. "A pártokkal pártok vitatkozzanak, a kormány pedig végezze a dolgát megfelelő szakmai alapossággal" - mondta.

Arra az újságírói felvetésre, hogy Gyurcsány Ferenc sportminiszter "folyamatos támadások kereszttüzében áll", Medgyessy Péter rámutatott: eddig "senki nem mondta egyetlen szóval sem, hogy Gyurcsány Ferenc áthágta a magyar jogszabályokat". Hozzátette: "azt mondták, hogy morálisan nem szép, amit csinált". "Lehet arról magánvéleményem, hogy ez morálisan szép vagy nem szép; abban az időszakban nagyon sok ilyen dolog volt" - jegyezte meg a 90-es évek első felére utalva. "Az az időszak az eredeti tőkefelhalmozás időszaka volt Magyarországon."

A kormányfő kijelentette: "nagyon kevés szót hallott" arról, hogy Gyurcsány Ferenc alkalmatlan lenne feladata ellátására. "Tessék megtámadni Gyurcsány Ferenc politikáját, tessék megmondani, hogy valamit rosszul csinált a minisztériumban, vagy hogy valamit nem tudott megoldani a sport területén" - fogalmazott Medgyessy Péter.