Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Medgyessy: erősek vagyunk és igazunk van

2003.09.05. 16:11
Az építkezések folytatását, az igazságtalanságok mérséklését és szolidaritást igért Medgyessy Péter miniszterelnök pénteken Tapolcán, az MSZP frakcióülésén. A kormányszóvivő közlése szerint a kabinet vezetője üzent azoknak, akik nem bizonyították lojalitásukat és alkalmasságukat. A K&H-ügyről a miniszterelnök azt mondta, hogy senki nem állíthatja meg az igazság kiderítésében.
A kormány összes tagja hivatalos volt az MSZP tapolcai frakcióülésére. László Csaba külföldi elfoglaltsága miatt csak holnap jelenik meg az ülésen. A szigorúan zárt találkozó első felében Horn Gyula volt és Medgyessy Péter jelenlegi miniszterelnök szólalt fel.

Vadász kontra Mesterházi
Az Index információi szerint az MSZP-n belül generációs vita alakult ki a parlamenti mandátumáról lemondott Csehák Judit képviselői helyéért. A fiatalabbak Mesterházi Attilát, a GYISM politikai államtitkárát, míg az MSZP-n belül mások Vadász János államtitkárt, volt szakszervezeti vezetőt látnák szívesen a frakcióban.

Végigviszik

Gál J. Zoltán kormányszóvivő az ülés után néhány mondatban újságírók előtt összefoglalta a kormányfő beszédét. Általánosságban Medgyessy Péter az ország jövőképéről azt mondta, hogy egy modern, európai Magyarország megteremtése a cél. "A jóléti rendszerváltást végig fogja vinni a kormány".

A kormány az igazságtalanságok mérséklését és az építkezés folytatását ígéri, valamint szolidaritást a rászorulókkal. Medgyessy szerint nem jó, hogy az emberek a kormány elmúlt tizenöt hónapjának történelmi távlatokban is fontos tetteire csak annyit mondanak: na és? A kormányfő szerint a világgazdasági helyzet rosszabb, mint amire számítottak, és az Európai Unió gyengélkedése közvetlenül itthon is érezteti hatását. A gazdaság dinamizálására van szükség, vélekedett a kormányfő, amihez EU-n kívüli lehetőségeket is erősíteni kell.

Félkészen szivárogtak ki a gondolatok

Voltak hibák, mondta Medgyessy az elmúlt időszakot értékelve. "Voltak éretlen, félkész gondolatok, amelyek kiszivárogtak" - jelentette ki a kormányfő, majd hozzátette: a szakmaiság több ponton háttérbe került. A nagy, bürokratikus apparátust is bírálta, mely sokszor nem lojális a kormányhoz.

Az eddiginél erősebb összehangolás szükséges a párt, a frakció és a kormány között. A miniszterelnök az előbbi kettőt munkára biztatta. Medgyessy szerint a belső vitáknak van helyük, de a kifelé panaszkodás az Orbán stílusa.

Kökény a befutó
A frakcióülésen bejelentették, hogy Kökény Mihály, a tárca eddigi politikai államtitkára lesz Csehák Judit utóda az egészségügyi miniszteri poszton. Bővebben.
A kormányfő a hazai belpolitikai életről szólva kijelentette: lejárt az idő azokkal szemben, akik eddig sem bizonyították alkalmasságukat és lojalitásukat. Közvélemény-kutatási adatokról Medgyessy úgy vélekedett, hogy valóban csökkent a tábor, ám az ellenzék stratégiája sikertelen, mert nem növelték népszerűségüket.

Nem hagyja a kilövést

Medgyessy beszédében érintette a K&H-ügyet: "Nincs az, aki megállít az igazság kiderítésében" mondta, majd hozzátette, hogy a kormány egyetlen tagja sem érintett az ügyben. "Az igazság kiderítése az ügyészség dolga."

Gyurcsány Ferenc sportminiszter a kormányfő szerint, szorgalmas tagja a kabinetnek, és ha az a kérdés, hogy hibázott-e kormánytagként, a válasz: nem. "Nem fogom hagyni, hogy egyenként lőjenek ki minket" - tolmácsolta Medgyessy Péter szavait Gál J. Zoltán.

A jövő évi költségvetésről a kormányfő elmondta: 2004 a beruházások és az esélyteremtés éve lesz. Jövőre a kormány magán kezdi a takarékosságot, az életszínvonalban nem lesz visszalépés. A kormányfő beszédét azzal fejezte be: "Képesek vagyunk, erősek vagyunk, és igazunk van."

Horn Gyula Kovács leváltásáról
Horn Gyula volt miniszterelnök beszédében a tisztújító kongresszus mihamarabbi, összehívását sürgette. Itt szerinte új elnököt kell választania a pártnak, mert bár Kovács László kiválóan végzi a feladatát, a pártelnöki tisztség egész embert kíván.

A volt kormányfő szerint mindenkinek el kell döntenie, a miniszteri posztot vagy a párttisztséget tartják-e fontosabbnak. Horn szerint ez vonatkozik az országgyűlési elnök Szili Katalinra is. Hornnak van elképzelése arról, ki lehetne az MSZP új elnöke, de ezt nem árulta el. Szerinte az MSZP-ben többen is alkalmasak a pozíció betöltésére.

Horn kritizálta az MSZP kommunikációját. Szerinte az ellenzéki vádakra határozottan kell reagálni, mert ezek többsége rágalom, és be kell perelni azokat, akik a nyilvánvaló hazugságokkal előhozakodnak. A kormánynak kezdeményezőnek kell lennie, és nem az események után kullognia - véli.

Szili Katalin múlt héten megfogalmazott kritikája miatt Horn megkérte az alelnököt, "ne nomenklaturázzon", mert szerinte semmi szégyellnivaló nincs abban, ha valaki a rendszerváltás előtt bármilyen tisztséget viselt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!