Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Medgyessy kíváncsi a lakosság véleményére

2002.10.29. 10:31
Az uniós csatlakozási tárgyalások során a magyar fél végig nagyon keményen fog küzdeni azért, hogy a legjobb feltételeket érje el, s érvényesüljenek a magyar érdekek, de az unió oldalán megvan a rugalmasság a megállapodásra - hangsúlyozta Medgyessy Péter miniszterelnök kedden a Magyar Rádióban.
A kormányfő a Kossuth Rádió Reggeli Krónikájának adott interjújában túlságosan hosszúnak tartotta az unió által ajánlott tízéves átmenetet a közvetlen agrártámogatások esetében. Szavai szerint az a lényeg, hogy Magyarországon a csatlakozás után jobban éljenek az emberek.

Elég jó a föld

Medgyessy Péter rámutatott arra, hogy a mezőgazdaság teljesítőképessége rendkívül magas, a szakemberek nagyon jól képzettek, a termésátlagok a mai, viszonylag rossz helyzetben is az uniós átlag körül mozognak, kedvező az éghajlat és "elég jó" a föld minősége is. Hozzátette, hogy mindebből sokkal többet lehet kihozni.

A miniszterelnök leszögezte, hogy az uniós és a magyar forrásokból meg kell teremteni a magyar mezőgazdaság versenyképességét. Megjegyezte: a mezőgazdaság versenyképességének fokozásához szükséges fejlesztési forrásokat az ország biztosítja, de lehet az is egy tárgyalási alap, hogy ha nem elegendő az uniós támogatás a mezőgazdaság fejlesztésére, akkor Magyarországnak joga legyen saját forrásból kiegészítenie azt. Felhívta a figyelmet arra, hogy az unió nemcsak közvetlen agrártámogatásokat nyújt, hanem vidékfejlesztéshez is ad pénzügyi segítséget.

Medgyessy Péter fontosnak nevezte az uniós támogatások befogadásához szükséges intézményrendszer megteremtését. Megjegyezte, hogy az unió ehhez is nyújt támogatást. A miniszterelnök kiemelte: azt szeretné a kormány elérni, hogy Magyarország 2004-ben több támogatást kapjon az EU-tól, mint az azt megelőző évben. A védzáradékkal kapcsolatosan hangsúlyozta, hogy Magyarország képes teljesíteni az uniós elvárásokat, ezért nem kell tartania attól, hogy bármiféle szankciók sújtanák a belépés után.

Van esély a konszenzusra

Fontosnak nevezte, hogy a tíz tagjelölt ország közösen lépjen fel azokban a kérdésekben, amelyekben közös az álláspontjuk. Példaként említette, hogy a közvetlen támogatások tízéves átmenetét a tagjelöltek többsége kifogásolta.

Medgyessy Péter közölte, hogy csak az felel meg a demokrácia-felfogásának, ha az európai uniós csatlakozásról szóló jegyzőkönyv aláírása előtt kikéri a magyar lakosság véleményét. Hozzátette: a népszavazás előtt a magyar lakosság rendelkezésére fog állni a csatlakozási szerződés magyar szövege. A kormányfő megítélése szerint van esély arra, hogy a kormányoldal és az ellenzék konszenzusra jut a csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítás ügyében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!