Ödön
2 °C
11 °C

Medgyessy Bloomberggel és Annannal tárgyalt

2002.11.07. 21:52
Michael Bloomberg, New York város polgármestere támogatja, és jó ötletnek tartja, hogy Budapesten Guggenheim Múzeum legyen, erről már tárgyalások folynak, és már fel is ajánlottak egy épületet erre a célra. Kofi Annan meghívást kapott Magyarországra.
Medgyessy Péter kormányfő csütörtökön délelőtt találkozott a nagy amerikai metropolisz első emberével a New York-i városházán. Mint megállapították, a város rendkívül pezsgő, eleven életet él a pusztító szeptember 11-i terrortámadások után. Bloomberg Budapesthez hasonlította New Yorkot, amely, mint mondta, hasonló vitalitást mutat.

Visszaszorítani a bűnözést

Medgyessy Péter egyebek között úgy ítélte meg, hogy a közbiztonság ügyében - amiben New York modell értékű lehet Budapest számára - az amerikai nagyvárosnak jelentős mértékben sikerült visszaszorítani a bűnözést. A polgármester a találkozón elmondta, hogy New York város lakosának közel 40 százaléka az Egyesült Államokon kívül született.

Körutazás

Bloomberg felfedte: körutazást tervez azokban az országokban, ahonnan a jelentősebb New York-i népcsoportok származnak. Így szóba került, hogy a jövő évben Budapestre is ellátogat. Ugyanakkor New Yorkban februárban testvérvárosi találkozó lesz, és erre hivatalos a magyar főváros is. A találkozón szó esett a terrorizmus elleni harcról, amely, mint abban egyetértettek, közös ügy. Medgyessy Péter elmondta, hogy Magyarország kiveszi a részét ebből a küzdelemből.

Milliárdokat visz

Az amerikai városvezető megemlítette New York tervét, azt, hogy megpályázza az 2012-es évi olimpiai játékok rendezési jogát. Számítások szerint az olimpia itteni megrendezése 800 millió dollárba kerülne, ugyanakkor a metróvonalak bővítése, egy olimpiai falu létesítése másfél milliárdot vinne el. Ugyancsak másfél milliárdba kerülne egy nagy olimpiai stadion felépítése. A közlekedéssel kapcsolatban elhangzott, hogy a polgármester, ígéretéhez híven, metrón jár be munkahelyére. Bloomberg nagyon sikeres üzleti vállalkozó, milliárdos, és nemrég került a város élére.

Stabilizáló szerep

Medgyessy Péter az ENSZ székhelyén találkozott Kofi Annan ENSZ-főtitkárral. Kifejezte Magyarország támogatását a világszervezet olyan globális bajok ellen folytatott küzdelmében, mint az AIDS, a szegénység, az éghajlati változások. Szó esett a balkáni békefenntartás kérdéseiről is. Medgyessy Péter elmondta, hogy Magyarország a közép-európai térségben stabilizáló szerepet játszik és kíván játszani. A kormányfő meghívta az ENSZ-et, képviseltesse magát a december elsejére tervezett konferencián, amelyen a klimatikus ingadozások a hektikus hőmérsékleti változásokkal kapcsolatos környezetvédelmi kérdésekről és nemzetközi összefogásról lesz szó.

Magyarország osztja

Az iraki kérdéssel kapcsolatban Medgyessy Péter elmondta, hogy Magyarország valódi súlyos gondnak tekinti az iraki tömegpusztító fegyverek kérdését. Örülne, hogy ha az ügyre békés megoldást lehetne találni és reméli, hogy a Biztonsági Tanács meghozza erről határozatát. Kofi Annan ENSZ-főtitkár szerint erre meg is van az esély. A kormányfő ugyanakkor elmondta a főtitkárnak, hogy Magyarország Irak kérdésében osztja az Egyesült Államok véleményét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?