Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Medgyessy a 'Fidesz álmairól'

2001.11.24. 18:20
Átlátható, pontosan tervezett, korrekt pénzügyi gazdálkodást és költségvetést ígér Medgyessy Péter az MSZP kormányra kerülése esetére. A szocialisták miniszterelnök-jelöltje szombaton Debrecenben részt vett pártja Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei országgyűlési képviselő-jelöltjeinek felkészítő tanácskozásán.
A debreceni megbeszélés szünetében tartott sajtótájékoztatóján Medgyessy Péter a legfontosabb megoldandó problémának a szegénység kezelését tartotta. Kormányra kerülésük után szociális csomagot dolgoznak ki, és bevezetik az úgynevezett tél-nyár számlát azoknak a családoknak, akik rendszeres szociális juttatásban részesülnek, s nagy terhet jelent számukra a megnövekedett téli számlák kiegyenlítése.

Medgyessy Péter bejelentése szerint javítani kívánják a fiatalabb korosztály esélyeit is, ezért a bölcsődékben és az óvodákban bevezetik az ingyenes étkeztetést, az általános iskolákban pedig az ingyenes tankönyvet. Azokban a családokban, ahol iskoláskorú gyerek van, az iskolakezdéskor, augusztusban, kéthavi családi pótlékot folyósítunk - mondta a miniszterelnök-jelölt.

A politikus bírálta egyúttal a jelenlegi kormány egészségpolitikáját, és bejelentette: kormányra kerülésük után egyik első intézkedésként ötven százalékos béremelést kapnak az orvosok és az ápolószemélyzet.

"Ezen túlmenően az ápolóknak háromévenként egyéves hűségjutalmat adunk annak érdekében, hogy ne ürüljön ki a szakma" - tette hozzá Medgyessy Péter, aki elismeréssel szólt azokról az egészségügyi dolgozókról, akik a jelenlegi tarthatatlan körülmények között is tisztességesen végzik a munkájukat.

Megítélése szerint több pénzt kell adni a kórházaknak is, egyrészt adósságrendezésre, másrészt a jobb betegellátás biztosítása érdekében. Mint rámutatott, erre a célra évenként 150 milliárd forinttal többre van szükség a jelenleginél.

Medgyessy Péter szerint a jövőben áttekinthetőbbé kell tenni az állami gazdálkodást és a költségvetési tervezést. Véleménye szerint súlyos gondok vannak a közbeszerzési eljárásokban, ami miatt jelentős európai uniós forrásokról marad le az ország.

A szocialisták miniszterelnök-jelöltje példaként az autópálya-építést említette, ahol 40 milliárd forint európai uniós forrástól estünk el a közbeszerzési eljárás elmaradása miatt, míg a mezőgazdaság a SAPARD-program keretéből 12 milliárdos támogatást nem tud igénybe venni.

A Fidesz ügyvezető alelnökének, Kövér Lászlónak a napokban Hajdú-Bihar megyében tett kijelentéséről szólva, miszerint kérdéses, hogy a 2002-es választásokon Medgyessy Péter lesz-e az MSZP miniszterelnök-jelöltje, mert vele nem lehet választást nyerni, a volt pénzügyminiszter úgy fogalmazott, hogy "Kövér László a Fidesz álmairól beszélt".

"Van egy rossz hírem Kövér László és a Fidesz számára: a 2002-es választásokon Medgyessy Péter lesz az MSZP miniszterelnök-jelöltje, utána pedig Magyarország miniszterelnöke" - fűzte hozzá a politikus.