Jolán, Vid
11 °C
28 °C

Medgyessy ment 'Mohamedhez'

2003.12.18. 15:16
A miniszterelnök Debrecenbe látogatva hiába hívta meg egy eseményre a debreceni polgármestert, Kósa Lajos távol maradt a rendezvényről. Medgyessy Péter a közteherviselésről és a modernizációról tartott beszéde után a debreceni városházáig ment Kósáért.
Az igazságos közteherviselés megteremtésének fontosságát, valamint az ország modernizációját, a jövő védelmét helyezte beszéde középpontjába Medgyessy Péter csütörtökön Debrecenben, A régió karácsonya címmel rendezett regionális találkozón.

A miniszterelnök szerint rosszul működik a közteherviselés, amikor "a módosabbak villanyszámláinak egy részét a szegényebbeknek kell állniuk (...), amikor az állam közös adóforintokból támogatja bizonyos polgárok ingatlanbefektetéseit, miközben másoknak még lakásuk sincs (...), s akkor, amikor az egészségügy egyszerre szegény és pazarló". A kormányfő kitért arra, hogy a kormányváltáskor tovább már nem odázható jóléti elsősegélyre volt szükség, mivel tanárok, nővérek, orvosok, közalkalmazottak éltek méltatlan körülmények között.

Nem kuporgatás, hanem befektetés a jövőbe a spórolás

"A jóléti intézkedéseknek egy korlátja van, a jövő védelme. Ez is fontos különbség a kegyosztó és az esélyteremtő állam, a régi és a modern politika között". "Közös adóforintjainkat jövőre félre kell tenni, de ez nem oktalan kuporgatás, hanem befektetés a jövőbe, az ország modernizációjának a fedezete" - hangoztatta a kormányfő.

Álmok

Medgyessy Péter rendkívül fontosnak tartotta, hogy tudjuk, mit akarunk, s hogyan akarjuk azt megvalósítani. Mint fogalmazott: "Álmok és tettek csak együtt hozhatnak sikert". A miniszterelnök a rendezvény végén bejelentette: a kormány térítésmentesen a szolnoki önkormányzat tulajdonába adja a helyi honvédségi laktanyát, valamint ugyancsak térítésmentesen a nyíregyházi önkormányzatnak juttatja a helyi honvédségi lőteret.

A debreceni konferenciaközpont leendő beruházása kapcsán Medgyessy Péter emlékeztetett rá, hogy korábban pályázattal csaknem egymilliárd forintot nyert a város, azonban azt nem használta fel. A kormányfő elmondta: új pályázatot írnak ki, hogy a debreceni önkormányzat megkaphassa ezt az összeget a konferenciaközpont felépítéséhez.

A "házigazda" távolmaradt

Medgyessy Péter arra utalva, hogy Botka Lajosné Szolnok és Csabai Lászlóné Nyíregyháza polgármestere részt vett a találkozón, de nem volt ott Kósa Lajos Debrecen fideszes polgármestere, kijelentette: "ha Mohamed nem megy a hegyhez, a hegy megy Mohamedhez".

"Szerettem volna, ha e hírt személyesem mondhatom el itt Kósa Lajosnak, de mivel ez nem sikerült, felkeresem a városházán, mert a kormányfő tízmillió magyar miniszterelnöke, és kötelessége, hogy elmenjen az ellenzéki polgármesterekhez is" - mondta Medgyessy Péter.

Medgyessy Péter miniszterelnök kijelentése csak a politikusok közötti szokásos csipkelõdés, - mondta Kósa Lajos,- hiszen az MSZP képviselõivel elõre egyeztetett és elfogadott program szerint a városházára invitálta a miniszterelnököt és a régió vezetõit, hogy ott találkozzanak. "A mindenkori magyar miniszterelnök szívesen látott vendég a debreceni városházán" - tette hozzá a polgármester.

Medgyessy Péter újra tanúbizonyságát adta annak, hogy érdemi teendők helyett vizionál, ábrándozik. "A szocialisták tehetetlen gazdaságpolitikájuk következtében válság felé sodorják az országot" - közölte Halász János csütörtökön az MTI-vel. "Az emberek nem Medgyessy Péter víziójára kíváncsiak, hanem arra, hogy mi lesz velük jövőre" - mondta a Fidesz-frakció szóvivője, hozzátéve: erre a szocialisták nem tudnak választ adni. Azzal kapcsolatban, hogy Medgyessy Péter a kormányra kerülésükkor megvalósított jóléti elsősegélyről beszélt, Halász János úgy fogalmazott: "az a nagy baj, hogy ez volt az utolsó jóléti segély, ami tőlük ered".