Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Medgyessy 300 millióért eladná villáját

2006.07.12. 16:57
Medgyessy Péter utazó nagyköveti munkája tavaly 39 millió forintba került. A kormányfő munkájáért nem kap pénzt, és már nyugdíjaséveire gondol, ezért épít villát a Balaton partján, írja közleményében.

" Szükségesnek tartom, hogy az alávaló támadásokra reagáljak a nyilvánosság felé. A Balatonon nyaralót építek, amelyet adózott pénzből, korrekt feltételekkel vásároltam" - írja Országos Sajtószolgálaton keresztül nyilvánosságra hozott közleményében Medgyessy Péter.

Időben eszmélt

Medgyessyről egy hete kiderült, hogy egy éve Balaton parti telket vásárolt, és azon egy kétszintes villát épít, viszont ezt a vagyonyilatkozatába nem írta bele. A volt kormányfő csak azután egészítette ki a nyilatkozatot, hogy a Heti Válasz megkereste ezzel az információval.


Tekintse meg képeinket a volt kormányfő nyugdíjas éveire épített villájáról

Medgyessy szerint "minden magyar embernek joga van, hogy ne a horvát tengerparton töltse szabadidejét vagy nyugdíjas éveit, hanem a magyar tenger partján vásároljon telket és építsen pihenőt, ha anyagi feltételei megengedik". Szerinte az értékbecslés, "amit sanda politikai szándékkal végeztek egyes lapok, sokszorosan meghaladja a valóságot". A Heti Válasz szerint a telek, amelyet Medgyessy húszmillióért vásárolt, piaci áron hetvenért lehetett volna beszerezni. A hetilap úgy számolt, ha elkészül a ház, a telekkel együtt akár 300 milliót is érhet.

Közleményében a volt kormányfő felkínálja a házát eladásra, mint írja: "azért az összegért, amelyet ezen újságok "szakértői" becsültek, bármikor szívesen eladom a telket és a még épp csak megkezdett házat".

Tízmilliós utazgatás
A Kormányszóvivői Iroda szerdán arról tájékoztatott, hogy Medgyessy Péter tevékenysége tavaly év végéig 39 millió forintba került az államnak. "Dr. Medgyessy Péter utazó nagykövetként Magyarország külföldi - elsősorban külgazdasági - kapcsolatait igyekezett ápolni, segített bővíteni gazdasági-pénzügyi kapcsolatainkat, feltárni új üzleti lehetőségeket. Eredetileg 79 milliót különítettek el a költségvetésben erre a feladatra tizenöt hónapra. 2006-ra 29 millió forintot hagytak jóvá a kiadásokra - írta a Kormányszóvivői Iroda. A közlemény szerint ez fedezi két szakértő és egy titkárnő bérét, és az egyéb kiadásokat. Medgyessy Péter utazó nagyköveti munkájáért nem vesz fel fizetést - olvasható a dokumentumban. Az InfoRádió e-mailen eljuttatott kérdéssorában arról is érdeklődött, hogy Medgyessy Péter mit ért el utazó nagykövetként Magyarország számára, de ez a kérdés megválaszolatlan maradt. (MTI)

Medgyessy úgy látja, hogy "politikai szándék és alaptalan szenzációhajhászás húzódik meg" a "támadások" mögött. Medgyessy kitér "utazó nagyköveti munkájára", amelynek költségeiről a napokban a Magyar Nemzet közölt részleteket, és amelyekről Medgyessy most megállapítja, a "ténylegesen felhasznált összeg törtrészét sem teszi ki az egyes médiumokban megjelentnek".

"Amennyiben e rágalmak folytatódnak, megfontolom, hogy jogi útra tereljem az ügyet", írja a volt miniszterelnök, aki azzal fejezi be, hogy a továbbiakban nem akar a rágalmakkal foglalkozni. Medgyessy közleményében arra nem tér ki, hogyan szerzett "korrekt feltételekkel" parti telket attól a cégtől, ami a Balaton környékének egy részét Medgyessy regnálása alatt privatlizálta, és arról sem ír, miért csak azután írta be vagyonnyilatkozatába a telket, hogy a hetilap kérdéseivel megkereste.