Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Medgyessy 300 millióért eladná villáját

2006.07.12. 16:57
Medgyessy Péter utazó nagyköveti munkája tavaly 39 millió forintba került. A kormányfő munkájáért nem kap pénzt, és már nyugdíjaséveire gondol, ezért épít villát a Balaton partján, írja közleményében.

" Szükségesnek tartom, hogy az alávaló támadásokra reagáljak a nyilvánosság felé. A Balatonon nyaralót építek, amelyet adózott pénzből, korrekt feltételekkel vásároltam" - írja Országos Sajtószolgálaton keresztül nyilvánosságra hozott közleményében Medgyessy Péter.

Időben eszmélt

Medgyessyről egy hete kiderült, hogy egy éve Balaton parti telket vásárolt, és azon egy kétszintes villát épít, viszont ezt a vagyonyilatkozatába nem írta bele. A volt kormányfő csak azután egészítette ki a nyilatkozatot, hogy a Heti Válasz megkereste ezzel az információval.


Tekintse meg képeinket a volt kormányfő nyugdíjas éveire épített villájáról

Medgyessy szerint "minden magyar embernek joga van, hogy ne a horvát tengerparton töltse szabadidejét vagy nyugdíjas éveit, hanem a magyar tenger partján vásároljon telket és építsen pihenőt, ha anyagi feltételei megengedik". Szerinte az értékbecslés, "amit sanda politikai szándékkal végeztek egyes lapok, sokszorosan meghaladja a valóságot". A Heti Válasz szerint a telek, amelyet Medgyessy húszmillióért vásárolt, piaci áron hetvenért lehetett volna beszerezni. A hetilap úgy számolt, ha elkészül a ház, a telekkel együtt akár 300 milliót is érhet.

Közleményében a volt kormányfő felkínálja a házát eladásra, mint írja: "azért az összegért, amelyet ezen újságok "szakértői" becsültek, bármikor szívesen eladom a telket és a még épp csak megkezdett házat".

Tízmilliós utazgatás
A Kormányszóvivői Iroda szerdán arról tájékoztatott, hogy Medgyessy Péter tevékenysége tavaly év végéig 39 millió forintba került az államnak. "Dr. Medgyessy Péter utazó nagykövetként Magyarország külföldi - elsősorban külgazdasági - kapcsolatait igyekezett ápolni, segített bővíteni gazdasági-pénzügyi kapcsolatainkat, feltárni új üzleti lehetőségeket. Eredetileg 79 milliót különítettek el a költségvetésben erre a feladatra tizenöt hónapra. 2006-ra 29 millió forintot hagytak jóvá a kiadásokra - írta a Kormányszóvivői Iroda. A közlemény szerint ez fedezi két szakértő és egy titkárnő bérét, és az egyéb kiadásokat. Medgyessy Péter utazó nagyköveti munkájáért nem vesz fel fizetést - olvasható a dokumentumban. Az InfoRádió e-mailen eljuttatott kérdéssorában arról is érdeklődött, hogy Medgyessy Péter mit ért el utazó nagykövetként Magyarország számára, de ez a kérdés megválaszolatlan maradt. (MTI)

Medgyessy úgy látja, hogy "politikai szándék és alaptalan szenzációhajhászás húzódik meg" a "támadások" mögött. Medgyessy kitér "utazó nagyköveti munkájára", amelynek költségeiről a napokban a Magyar Nemzet közölt részleteket, és amelyekről Medgyessy most megállapítja, a "ténylegesen felhasznált összeg törtrészét sem teszi ki az egyes médiumokban megjelentnek".

"Amennyiben e rágalmak folytatódnak, megfontolom, hogy jogi útra tereljem az ügyet", írja a volt miniszterelnök, aki azzal fejezi be, hogy a továbbiakban nem akar a rágalmakkal foglalkozni. Medgyessy közleményében arra nem tér ki, hogyan szerzett "korrekt feltételekkel" parti telket attól a cégtől, ami a Balaton környékének egy részét Medgyessy regnálása alatt privatlizálta, és arról sem ír, miért csak azután írta be vagyonnyilatkozatába a telket, hogy a hetilap kérdéseivel megkereste.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!