Valér
-2 °C
0 °C

A szolgálat kezdeményezte Medgyessy leszerelését

2002.08.06. 18:20
Csak Medgyessy Péter szt tiszti szolgálati viszonyának megszűntekor szerzett tudomást a miniszterelnök titkosszolgálati megbízatásáról Horváth István, egykori belügyminiszter. Horváth - Stumpf István, volt kancelláriaminiszter apósa - 1982-ben maga írta alá Medgyessy leszerelési parancsát. Ezt a titkos dokumentumot hozta nyilvánosságra a múlt héten a Magyar Nemzet. Horváth szerint az egykori állampártban is sokan voltak, akik segítették a jogállam kialakulását.
A titkosszolgálatok kérték 1982-ben Medgyessy Péter leszerelését - állította a miniszterelnök kémelhárító múltját vizsgáló bizottság előtt Horvát István, egykori belügyminiszter.

Miniszterelnök-helyettesként már nem lett volna illő

A BM volt vezetője szerint egyetértés alakult ki arról, hogy a miniszterelnök-helyettessé előlépett Medgyessy új posztja olyan, "amelyhez nem volna illő kapcsolni a nemzetbiztonsági megbízatást". Horváth - Stumpf István, az Orbán-kormány volt kancelláriaminiszterének apósa - elmondta, hogy az ügyben a III-as főcsoportfőnökség megbízottja adott át neki egy levelet, és ő miniszterként ekkor értesült Medgyessy szt tiszti megbízatásáról. Mint mondta, a Belügyminisztériumban szigorúan titkos tisztektől származó vagy összesített formájú jelentéseket olvashatott, ám a források név nélkül, esetleg fedőnévvel szerepeltek az iratokon. Medgyessy Péter tevékenységéről azonban sem hivatalos, sem informális formában nem kapott információt.

Jelentős tényezők

A Magyar Nemzet a múlt héten hozta nyilvánosságra azt a belügyminiszteri parancsot, amely megszűntette Medgyessy szolgálati viszonyát. A parancsot Horváth István írta alá. A rendőrség vizsgálja, hogy az irat közlésével sértett-e államtitkot a lap.

Horváth egyébként a bizottság előtt ellenzéki kérdésre úgy vélekedett, hogy az egykori állampártban is voltak olyan "jelentős tényezők", akik segítették a pluralizmus és a jogállam kialakulását. A volt belügyminiszter szerint Medgyessy gazdasági szakemberként "nem lényegtelen szereplője volt a rendszerváltozásnak", ezért ártana, ha kilépne a mai közéletből.

Kuncze sem volt beavatott

Kuncze Gábor belügyminiszterként nem tudott Medgyessy Péter szigorúan titkos állományú tiszti múltjáról, arról először a Magyar Nemzetből értesült.

Balogh László, a testület MDF-es elnöke arról kérdezte a belügyi tárca volt vezetőjét: miként fordulhatott elő, hogy a BM irattárából, a Belügyminisztérium tájékoztatása szerint, egyedül a volt miniszter kabinetfőnöke kapott a hármas ügyosztályra vonatkozó dokumentumokat.

Kuncze Gábor ezt cáfolva azt mondta, hogy 1995 elejétől működött a minisztériumban egy iratfeltáró bizottság, amely a tárolt dokumentumokról készített felmérést. Közlése szerint a bizottságnak levéltárosok és történészek voltak a tagjai, a miniszter kabinetfőnöke pedig a tárca apparátusa és a testület közötti kapcsolatot tartotta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!