Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Medgyessy politikustársaiért lobbizott

2003.04.14. 12:41
A három volt kormányfő, az egykori és a jelenlegi köztársasági elnök és a külügyminiszter is részt vehet az athéni aláíró-ünnepségen -derült ki Medgyessy Péter miniszterelnök Napkeltének adott interjújából. A kormányfő elmondta: a vele jó barátságban lévő luxemburgi miniszterelnök sietett segítségére.
Luxemburg adott át egy helyet a Magyarország európai uniós csatlakozásáról szóló szerződés szerdai athéni aláírási ünnepségén résztvevő magyar küldöttség számára, annak érdekében, hogy a volt és a jelenlegi miniszterelnökök, valamint a köztársasági elnökök részt vehessenek a ceremónián - árulta el Medgyessy Péter hétfőn a Magyar Televízió Napkelte című műsorában, amelyet néhány órával később tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján kiegészített: "Eredetileg öt főben limitálták az athéni magyar delegáció létszámát, ám a luxemburgi küldöttségből átengedett hely mellett a görög EU-elnökség is biztosított még egy helyet." A miniszterelnök elmondta: a luxemburgi kormányfőt kérte meg a hely átengedésére, akivel jó barátságban van.

Mint ismeretes, Görögország országonként öt-öt főben határozta meg az ünnepségen részt vevő hivatalos küldöttségek létszámát. Az aláírási ceremóniára Medgyessy Péter kormányfő meghívta Orbán Viktor, Horn Gyula és Boross Péter volt miniszterelnököt, valamint Mádl Ferenc jelenlegi és Göncz Árpád volt államfőt.

Medgyessyt kabinetfőnöke, Orbánt felesége kíséri

Athénba a tervek szerint negyven fős magyar delegáció utazik. Görögország 20 főben határozta meg a hivatalos delegáció létszámát. Ha az aláírási ceremoónián nem is vesz részt, Athénba látogat Dávid Ibolya, az MDF elnöke és Szentiványi István, az európai uniós nagybizottság elnöke is. Meghívást kapott valamennyi paralamenti frakció vezetője is, Áder János kivételével valamennyien el is utaznak. A Fidesz frakcióvezetője ugyan örült a meghívásnak, ám helyét egy határon túli magyar politikusnak ajánlotta fel. A Miniszterelnöki Hivatal szerint azonban nincs lehetőség nem magyar állampolgár részvételére a hivatalos állami delegációban.

Medgyessy Pétert elkíséri kabinetfőnöke, Draskovics Tibor és Juhász Endre brüsszeli EU-nagykövet is. Orbánt felesége, külpolitikai főtanácsadója és sajtótitkára kíséri Athénba.

Bölcsen döntöttek a polgárok

"A referendum üzenete egyértelmű és pozitív, hiszen az EU-csatlakozás kérdésében az igenek 84 százalékos aránya kimagaslónak számít" - jelezte Medgyessy Péter. Utalt arra: Máltán a népszavazáson résztvevők 53 százaléka, évekkel korábban Ausztriában 66 százalék, Finnországban pedig 56 százalék mondott igent az EU-csatlakozásra. Úgy vélte, a magyar polgárok bölcsen döntöttek, és ezért köszönet illeti az embereket, akik az elmúlt években meghozták az áldozatokat annak érdekében, hogy az ország meg tudjon felelni az EU követelményeinek.

Szerinte a referendumtól távol maradók magas aránya nem a csatlakozással szembeni tiltakozást jelenti, inkább egyfajta túlzott magabiztosságot, mert a közvélemény nagy része úgy látta, a csatlakozás ügye rendben van és nem kell elmenni voksolni. "Örültem volna a nagyobb részvételnek, de mindenkinek joga volt távol maradni" - fűzte hozzá. Összehasonlításképpen megemlítette, hogy a NATO-referendumon is csak 3 százalékkal volt magasabb a részvételi arány.

A társadalom támogatásával

Kitért arra, hogy bebizonyosodott: helyes volt ilyen korai időpontban referendumot tartani, mert így a magyar társadalom támogatásával írhatja alá a csatlakozási szerződést. A miniszterelnök szerint a jövő májusi EU-taggá válásig még több és konkrétabb tájékoztatást kell adni a lakosságnak, fel kell készülni az uniós támogatások igénybevételére, egyben hallatni kell az ország hangját az új Európa kialakításának folyamatában, a közös kül- és biztonságpolitika létrehozásában is.

Megoldás a vízumdíjra

A kedvezménytörvény módosítása ügyében Medgyessy Péter hangsúlyozta: a kormány fenn akarja tartani a törvény eredeti szellemét, legfontosabb intézkedéseit. "Úgy kell érvényesítenünk a határon túli magyarok érdekeit, hogy az figyelembe vegye az EU előírásait és megnyugtató válaszokat adjon a szomszédos országok kormányainak aggályaira is" - fogalmazott a kormányfő. Elmondta: a következő hetekben rendezik meg a Magyar Állandó Értekezletet, és utána kerül a kedvezménytörvény-módosítási javaslat a parlament elé.

A vajdasági magyarok kapcsán kapott kérdésre közölte: jelenleg is dolgoznak azon, miként lehet a csatlakozás után olyan kedvezményeket biztosítani számukra, amelyekkel nem nehezednek utazási feltételeik Magyarországra. "Keressük a megoldást a vízumkötelezettség tervezett bevezetéséből fakadó vízumdíj-problémára is" - tette hozzá.