Árpád
-2 °C
4 °C

Medgyessy: Orbán tehetséges, de túl messzire ment

2002.04.30. 09:23
Orbán egyszerűen túl messzire ment címmel és Az új magyar miniszterelnök nem akar mindent másként csinálni, de a legtöbb dolgot jobban alcímmel közölt interjút kedden Medgyessy Péterrel a Die Welt.
Túl sok esélyt szalasztott el, holott négy évvel ezelőtt sokkal jobb kiindulási helyzetet örökölt, mint mostani utóda - vetette a kormány szemére az MSZP kormányfő-jelöltje a német konzervatív lapban. Tetézik ezt a "kimondottan negatív jelenségek: az elterjedt korrupció, az állami megrendeléseket kísérő homály, a társadalom polarizálása. Hiszen ez volt a Fidesz alapállása: aki nincs velünk, az ellenünk van."

Medgyessy tagadta, hogy az MSZP politikusai közül bárki is diktátornak nevezte volna Orbánt, akinek "stílusa ebbe az irányba mutatott. Minden erejével megpróbálta lecserélni az ország politikai intézményeinek elitjét. Az elektronikus médiában végül már csak az ő emberei ültek, a bírák és az ügyészek a kormány befolyása alatt álltak. Ilyet nem szabad csinálni" - fogalmazott Medgyessy.

'Orbán tehetséges, de túl messzire ment'

Szavai szerint tehetséges embernek tartja Orbánt, ám elérkezett egy pont, amelyet túllépve a kormányfő túl messzire ment. "Retorikájával olyannyira körüludvarolta a szélsőjobboldalt, hogy annak egy bizonyos ponton tudatosulnia kellett - a szavakért nagy árat kell esetleg fizetni. És a szavak előbb vagy utóbb tettekké válnak. A szélsőjobboldali áramlatokat korlátoznunk kell, nem pedig támogatnunk".

Változik a stílus

Medgyessy rámutatott, hogy az Orbán-kormány pozitív kezdeményezéseit az utód kormány is meg akarja őrizni, kiszélesítve a kedvezményezettek körét (családok és parasztgazdaságok támogatása, kedvezményes lakáshitel). Egyáltalán, a majdani kormány nem tervez nagy változtatásokat.

"Változni fog viszont a stílus. Az európai politikusok körében Orbán soha nem volt nagyon népszerű. Soha nem találta meg a megfelelő hangnemet, az udvariasság és a határozottság korrekt keverékét. Persze ez nem is volt egyszerű a számára: Magyarország kicsi, ő maga is kicsi, ilyenkor az ember néha szívesen nagyzol egy kicsit. Természetesen nem vagyunk nagy ország, de azt akarjuk, hogy egyenlők között egyenlőnek ismerjenek el bennünket. Magyarország méltó az elismerésre" - mondta végezetül a Die Weltnek adott interjúban Medgyessy Péter.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?