Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Medgyessy augusztus 1-jén megy a bizottság elé

2002.07.19. 17:27
Négy időpontot ajánlott a kormányfőnek a múltját tisztázni hivatott parlamenti bizottság. A kormányszóvivő tájékoztatása szerint a két július végi és két augusztus eleji dátum közül Medgyessy augusztus elsejét választotta, mert szerinte ekkorra juthat a testület kellő információk birtokába.
A miniszterelnök titkosszolgálati múltját vizsgáló parlamenti bizottság négy időpontot ajánlott fel Medgyessy Péternek arra, hogy azok közül válassza ki, mikor jelenik meg bizottsági meghallgatáson. A testület pénteki ülésén a kormányfő meghallgatásáról szóló vitában a kormánypárti képviselők hangsúlyozták, a miniszterelnöknek fontos közfeladatai vannak, munkarendjét a kötelezettségek befolyásolják; azt javasolták, hogy augusztus 1-jén kerüljön sor meghallgatására.

Fidesz: minél előbb, annál jobb

Simicskó István (Fidesz) ugyanakkor úgy fogalmazott, ha azt akarják a kormánypárti képviselők, hogy a bizottság augusztus 15-ig befejezze munkáját, akkor Medgyessy Péternek minél előbb, még július végén kellene megjelennie a bizottság előtt.

Akkorra képbe kerülnek

Bőhm András (SZDSZ) szerint az augusztus 1-jei időpont azért lenne megfelelő, mert addig megérkeznek azok a dokumentumok, amelyek Medgyessy Péter meghallgatásához szükségesek.

MDF: az első meghallgatott a kormányfő legyen

Toller László (MSZP) hangsúlyozta, hogy a miniszterelnök korábban kijelentette, hogy mindenféleképpen meg fog jelenni a bizottság előtt. Balogh László (MDF) bizottsági elnök fontosnak ítélte, hogy a testület által elsőnek meghallgatott személy Medgyessy Péter legyen. Emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök egy korábbi nyilatkozatában nem zárta ki a július végi időpontot. A vita során Simicskó István azt javasolta: két július végi és két augusztus eleji időpontot ajánljanak fel a kormányfőnek és ő válassza ki, hogy mikor jelenik meg a bizottság előtt. A felvetődött július 25., 26., valamint augusztus 1. és 5. közül Balogh László szerette volna, ha augusztus 5. nem szerepel a lehetőségek között, de ezt a javaslatát elutasította a bizottság. A testület végül egyhangúlag azt fogadta el, hogy Medgyessy Péternek a július 25-i, 26-i, augusztus 1-jei és augusztus 5-i időpontok közül legyen lehetősége választani.

Az ügyrendről már nincs vita

A testület egyhangúlag elfogadta ügyrendjét, amelyről már csütörtökön több órán keresztül tárgyaltak, és amelynek néhány vitatott pontjáról az ülés kezdetén kompromisszum született.

A titoktarás feloldását kérik

A miniszterelnök múltját vizsgáló parlamenti bizottság elnöke levélben kéri Lamperth Mónika belügyminisztert, hogy a III-as főcsoportfőnökség 1978-tól hivatalban volt vezetőinek, valamint a felügyeletet ellátó minisztereknek adjon felmentést a titoktartási kötelezettség alól, hogy a testület meg tudja hallgatni őket Medgyessy Péter titkosszolgálati tevékenysége tárgyában.

Ugyanígy kéri Tóth Andrást, a Miniszterelnöki Hivatal polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő politikai államtitkárát: bocsássa a bizottság rendelkezésére a titkosszolgálatok vezetőinek névsorát, a hivatalt vezető államtitkárok és miniszterek nevét, illetve mentesítse őket a titoktartás alól.

A rendszerváltás előtti titkosszolgálati vezetőket faggatják majd

Toller László (MSZP), a bizottság alelnöke szerint elsősorban a III-as főcsoportfőnökséget és a titkosszolgálatokat felügyelő, 1978-tól hivatalban lévő korábbi minisztereket és államtitkárokat kell meghallgatni. Hozzátette: az illetékes személyeket időrendben, tehát először az 1990 előtti időszakban érintetteket kell meghallgatni. A bizottság egyhangúlag támogatta a javaslatot. Nem született azonban döntés a szakértők személyéről; erről a kérdésről további egyeztetés után, a bizottság következő, kedden esedékes ülésén tárgyalnak.

Augusztus elsején hallgathatják meg Medgyessyt

Medgyessy Péter miniszterelnök augusztus 1-jén jelenik meg a titkosszolgálati múltját vizsgáló parlamenti bizottság ülésén - derült ki Gál J. Zoltán kormányszóvivő kérdésre adott válaszából a kabinet pénteki ülését követő budapesti sajtótájékoztatón. Gál J. Zoltán hangsúlyozta: a miniszterelnök érdekelt a vizsgálóbizottság eredményes működésében és kész arra, hogy a kérdésekre válaszoljon.

Ez akkor a leghatékonyabb, ha a bizottság birtokában van a kérdésfeltevéshez szükséges információknak. Mindezek alapján és a kormányfő meglehetősen sűrű hazai és nemzetközi programját figyelembe véve, augusztus 1-jén a délelőtti órákban szívesen áll a bizottság rendelkezésére - fogalmazott a kormányszóvivő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!