Ágnes
-1 °C
2 °C

Medgyessy Ferihegyen hagyta testőreit

2004.01.08. 14:11
Két személyi testőre csak Ferihegyig kíséri Medgyessy Pétert, ha a kormányfő magánjellegű külföldi utakra indul. Az Index információi szerint, a Köztársasági Őrezred bodyguardjai Medgyessy thaiföldi útja alatt is kimenőt kaptak. Az őrezred helyettes vezetője a thaiföldi útról nem nyilatkozott, de annyit elmondott, hogy különösen az egzotikus országok esetében veszik igénybe a fogadó ország biztonsági szolgálatainak információit és közreműködését az állami vezetők védelménél.
Az Index úgy tudja, hogy Medgyessy Péter thaiföldi szabadságára indulva a magyar repülőtéren hagyta testőreit. A miniszterelnök, mint kiemelten védett állami vezető egy 1996-os kormányrendelet alapján lemondhat személyes védelméről akár pár órás, de akár több hetes magánprogramja idejére. A kormányfő thaiföldi turistaútja idején egy robbantásos merénylet következményeként rendkívüli állapotot hirdettek az országban.

Rendszeres gyakorlat

Kardos Imre, a Köztársasági Őrezred parancsnok-helyettese az Index kérdésre elmondta, hogy a kiemelten védett személyek útjai előtt rendszeres gyakorlat, hogy értesítik a fogadó ország biztonsági szolgálatát. A kapcsolatfelvétel és informálódás akkor is megtörténik, ha az állami vezetőkkel utazik kíséret, és akkor is, ha nem. Kardos Imre szerint a helyi biztonságiak segítsége különösen az egzotikus országok esetében hasznos, mivel a rendszeresebben látogatott célországokban már kialakult egyfajta rutin a védelmi feladatok ellátásával kapcsolatban.

Ha ott lettek volna

Az őrezred helyettes vezetője a miniszterelnök thaiföldi útról nem kívánt részleteket elárulni, annyit azonban elmondott, hogy a rendkívüli állapot kihirdetése miatt, ha lettek volna ott testőrök, azok mindenképp felvették volna a kapcsolatot a helyi biztonsági szervekkel. Kardos Imre azonban biztosra vette, hogy személyi testőrök nélkül is megfelelő biztonságot nyújtottak a thai szolgálatok, amelyek ilyen esetekben megerősítik a turisták által látogatott helyek védelmét.

Hornt is védték

A miniszterelnök állandó személyi testőrei egyébként korábban Horn Gyulára is vigyáztak, Orbán Viktor hivatali ideje alatt azonban más magas rangú állami vezetők mellett láttak el szolgálatot. Orbán személyi testőre szintén Horn egykori védői közül került, ő azonban most nincs Medgyessy bodyguardjai között.

Már a kormányváltás óta közismert, hogy Medgyessy Péter gyakran dönt úgy, hogy személyes programjaira nem kér a hivatalával járó védelemből. A miniszterelnök a thaiföldi út sajtóbeli megszellőztetése miatt kiadott közleményben szögezte le, hogy szabadságát civil turistaként kívánja eltölteni. A kormányszóvivő hivatala pedig a rendkívüli állapot kihirdetésekor is tartotta magát a Medgyessy bejelentéséhez, és nem közölt adatokat a miniszterelnök hollétéről.