Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Medgyessy Péter a Törzsasztalban

2001.07.05. 18:46
Péntek délelőtt 10 órától Medgyessy Péter, a Magyar Szocialista Párt miniszterelnök-jelöltje lesz az Index Törzsasztalának vendége.
Medgyessyt alig egy hónapja választotta miniszterelnök-jelöltjévé a szocialista párt.

"Jó gazdasági szakember, kipróbált politikus, aki a szakmai vitákban biztosan helytáll, "integratív" személyiség, akit a párt nagy többsége támogat, úgy a Németh-hívők, mint a Kovács-fanok vagy a hornisták. Elegáns, higgadt européer figura, mint Kovács; népszerű, kipróbált káder, mint Németh; képes összerázni a pártot, mint Horn" - mondják róla az optimista szocialisták.

"Igazi galambszürke old skool szoci, aki MSZMP KB-tag volt, a Grósz-kormány helyettes vezetője, most pedig bankár, cégek sorában igazgatótanácsi tag, illetve tulajdonos - a kommunistából nagykapitalistába átmentett Kádár-káder archetípusa" - mondják a túloldalon.

"Hogyan érvényesülhet a választási küzdelemben a roppant hatékonyan kommunikáló Fidesszel szemben egy olyan ember, aki mindenben az egyre inkább becsődölni látszó szocialista kommunikációs technikákat alkalmazza? A "bankárság" illetve az "expénzügyminiszterség" negatív PR-értékét hogyan küzdhetné le? Nem álarc volna ő egy meglehetősen tanácstalan, megzavarodott párt előtt?" - szkepticizálna a kvázisemleges szemlélő.

Medgyessy Péter életrajza

A közgazdász végzettségű, ma 59 esztendős Medgyessy a Pénzügyminisztériumban kezdte karrierjét, ahol 1982-ben már miniszterhelyettesi, 1986-ra pedig már a miniszteri posztig jutott. Az MSZMP Központi Bizottságának tagja, valamint a Gazdasági és Tervbizottság elnöke volt. A Grósz-kormányban a gazdasági ügyekkel megbízott miniszterelnök-helyettesként dolgozott: a gazdasági liberalizáció folyamatát, a privatizáció megindítását irányította. Grósz 1988-ban helyette Németh Miklóst választja utódjának.

Az MSZMP-ből kiváló MSZP-be nem lép be. Medgyessy a rendszerváltás után eltávolodott a politikától: 1990-1994 között a Magyar Paribas (a Paribas Bankcsoport tagja) elnök-vezérigazgatója. A Horn-kormány beiktatása után a Magyar Befektetési és Fejlesztési Bank Rt. élére került. A kormányfő előbb az ipari miniszteri posztot kínálta fel a bankvezérnek, de pártonkívülisége miatt mégsem ő lett a tárca vezetője. Nem sokkal később azonban - Bokros Lajos távozása után - visszatért a Pénzügyminisztérium élére.

Jelenleg az Inter-Európa Bank és a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke, emellett az Atlasz Biztosító Igazgatótanácsának alelnöke. Alapító tulajdonosa a Medgyessy Consultingnak, amellyel kapcsolatban kijelentette: kormányfővé választása esetén eladja részesedését. Kormányfőjelöltként cégtisztségeiről lemond.

Medgyessy nevető negyedikként katapultálódott újra az országos élmezőnybe, a szocialista párton belüli Kovács-Horn-Németh rivalizálásnak végetvetve, vagy legalábbis egyelőre maga mögé állítva a párton belüli irányzatokat. (Jelöltként kétségtelenül elfogadottabb, mint akár annak idején Horn Gyula volt, igaz, Horn jelöltségét az utolsó pillanatig titkolta az MSZP.)

Ez már a politikus második nagy visszatérése. Az első még öt évvel ezelőtt volt, amikor - nagy meglepetésre - Horn előhúzta őt a bűvészcilinderből, és Bokros Lajos helyére ültette. Bokros elvégezte a piszkos munkát, jöhetett a magyarság egy részében (hogy hamis vagy nem hamis, azt most hagyjuk) nosztalgikus érzéseket keltő Németh-kormány volt pénzügyminisztere. Medgyessy visszafogottan politizálta le a fél szezont, és az 1998-as választási vereség után eltűnt a politikai élmezőnyből (csakúgy, mint 90-ben, a Németh-kormány leköszönte után). Az egyébként nem MSZP-tag bankár-politikus neve akkor került elő ismét, amikor tavasszal egyre erősebb Kovács-ellenes hangok hallatszottak an szocialisták Németh-barátnak nevezett szárnyából, leginkább Jánosi György felől. Medgyessy lett az egyetlen ésszerű kompromisszum, miután Kovács látványosan tehetetlen volt a Fidesz kommunikációs offenzívájával szemben.

Az újdonsült, 99 százalékos támogatottsággal megválasztott miniszterelnök-jelölt néhány napja hirdetett csapatot, amelyet (Petőfiék egykori elnevezését lenyúlva) Tízek Társaságának keresztelt el, és amelybe nagyon fiatal szocialisták is bekerültek, demonstratíve. A profizmust, tudástársadalmat és toleranciát ígérő jelölt egy nyilatkozatában úgy fogalmazott: ha kell, lenyúlja a Fidesz kommunikációs technikáját, ugyanolyan hatékonyan akarja üzeneteit megfogalmazni, mint a jelenleg kormányzó párt teszi.

Nos, ha minden igaz, Medgyessy Péter első miniszterelnök-jelölti online interjúja következik péntek délelőtt. Hölgyeim, uraim, kérdezzenek!