Konrád
8 °C
26 °C

Medgyessy a nemzeti egységet vinné az Unióba

2004.02.17. 15:28
Minden kormánynak választania kell egy víziót, hogy merrefelé szeretné vinni az országot; mi azt fogalmaztuk meg, hogy egy modern, civilizált, európai országot akarunk - mondta Medgyessy Péter az Albertfalvai Polgárok Körének rendezvényén kedden Budapesten. A közös listával kapcsolatban elmondta: lehet, hogy meglepő volt a javaslata, de lehetőséget biztosít arra, hogy a pártok eldöntsék, akarnak-e nemzeti egységet.
A miniszterelnök elmondta: országértékelő beszédében azért tett javaslatot közös európai parlamenti választási listára, hogy az ország megmutassa az uniónak: "nem a veszekedést, a vitát visszük be, hanem bevisszük azt a nemzeti egységet, amely lehetőséget teremt számunkra, hogy tiszteljenek bennünket".

Nem töpörödik az ország

"Nem töpörödik az ország. Nem töpörödtek önök sem, én sem töpörödtem (...), ez egy csacsiság, amely szorongást fejez ki" - tette hozzá a kormányfő. Mint mondta, az ország nem szorongásban akar élni, hanem békében és nyugodtan.

A közös listával kapcsolatban elmondta: lehet, hogy meglepő volt a javaslata, de lehetőséget biztosít a politikai pártoknak arra, hogy a meglepetésből felocsúdva eldöntsék, akarnak-e nemzeti egységet. A köztársasági elnök közvetlen választásáról szólva úgy fogalmazott: az államfő küldetése a nemzet érdekeinek képviselete, amelyből az következik, hogy az emberek a köztársaság elnökét közvetlenül akarják megválasztani.

Az emberek felnőttek

A köztársasági elnök parlament általi választásával kapcsolatban úgy vélte, hogy az egy pártok által kötött paktum eredménye volt, amelynek már lejárt az ideje. "Az emberek felnőttek (...), a kezükbe kell adni a döntést" - mondta.

Medgyessy Péter az Országgyűlés létszámának csökkentéséről is beszélt. "Nem kell ennyi embert a politikából eltartani, egy viszonylag kicsi országnak felesleges egy ekkora parlament" - mondta. A gazdasági és a pénzügyi szigort meg kell erősíteni, de a fejlesztéseket ezzel együtt kell folytatni - mondta a kormányfő. Hozzáfűzte: a leginkább rászorultak támogatása az egyetlen helyes, követhető elv.

Az SZDSZ nem fiókszervezet

Az SZDSZ-nek a köztársasági elnök közvetlen választására vonatkozó álláspontjával kapcsolatban a miniszterelnök kérdésre válaszolva elmondta: tudomásul kell venni, hogy a szabad demokraták "nem az MSZP fiókszervezete", hanem saját identitása van.

Hozzátette: tudta, hogy az SZDSZ nem fog pozitívan hozzáállni a javaslathoz, mivel az 1990-ben a szabad demokraták is részesei voltak annak az MDF-fel kötött paktumnak, ami szerint parlament által választott köztársasági elnök kell.

Egy másik kérdésre válaszolva azt mondta: minden szociáldemokrata kormánynak az a gyengéje, hogy nem hívja fel a figyelmet arra, amit tett, rosszul mondja el, mi történt, ezért többet kellene beszélni az emberekkel.