Auguszta
-7 °C
0 °C

Gyurcsányéknak kedvezett az MTV ostroma

2006.09.21. 12:59
A Medián Közvélemény-kutató Intézet szerint az önkormányzati választásra vonatkozó előrejelzéseket is kiszámíthatatlanná tette a Gyurcsány-beszéd nyilvánosságra kerülése és az azt követő zavargássorozat. Az elmúlt napokban többször megismételt vizsgálatból gyors véleményváltozások tűnnek ki: a miniszterelnök lemondását hétfőn még 52 százalék tartotta szükségesnek, az MTV ostroma után viszont már csak 45.

A Medián szeptember 8. és 19. között végzett kutatásai alapján a cég a pártpreferenciák soha nem látott felértékelődését prognosztizálja az október 1-i helyhatósági választásokra, vagyis a választók egyre előkelőbb helyre sorolják már a polgármesterek esetében is a jelölő pártokat.

Demszky előnye csökken, de vezet

Az országos vizsgálat szerint a Fidesz a kisebb településeken érte el a legmagasabb népszerűségi szintet, de ezeken a helyeken nagy a független jelöltek aránya. Az elmúlt hónapokban növekedett az ellenzéki párt támogatottsága a nagyobb városokban is.

A kormányoldal népszerűsége a pártot választók körében 15 százalékponttal esett a megyei jogú városokban, és 12-vel a többi vidéki városban. A HVG megbízásából készült felmérés szerint mostanra itt is a Fidesz vette át a vezetést.

A Medián szeptember közepén készült budapesti felmérése szerint viszont a fővárosban tartja magát a kormányoldal. Demszky Gábor támogatottsága szintén csökkent az elmúlt hetekben, de továbbra is vezet Tarlós István, a Fidesz által is támogatott független polgármester előtt 46-42 arányban.

Inkább Gyurcsányék a felelősek

A Gyurcsány-beszéd nyilvánosságra kerülése és az azt követő zavargássorozat idején két egymást követő napon elvégzett kutatás azt mutatta ki, hogy gyorsan változnak a politikai történések értékelései a közvéleményben is.

A miniszterelnök lemondását hétfőn, a beszéd nyilvánossá válása után még 52 százalék tartotta szükségesnek. Az egy nappal később, az MTV ostroma után megismételt vizsgálat viszont már azt mutatta ki, hogy 7 százalékkal csökkent azok aránya, akik szerint Gyurcsány Ferencnek távoznia kell posztjáról.

A felmérés szerint a hét elején elszabadult indulatokért 42 százalékban Gyurcsányék, 15 százalékban Orbánék a felelősek, 34 százalék pedig úgy látja, hogy a két nagy politikai erő osztozik a felelősségben. Mindössze a válaszadók hat százaléka szerint nem felelősek sem az MSZP, sem a Fidesz vezetői.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!