Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Kifütyülték Medgyessyt a 301-es parcellában

2001.10.23. 21:43
Bekiabálásokkal próbálták megzavarni Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt keddi ünnepi beszédét néhányan az Új köztemető 301-es parcellájában. Az elégedetlenkedők sérelmezték, hogy az MSZP politikusai Nagy Imre végső nyughelyén emlékeztek az '56-as forradalomra, de Medgyessy nem szakította félbe beszédét.
Az Új köztemető 301-es parcellájában emlékezetek az 1956-os forradalomra az MSZP vezető politikusai. Kovács László pártelnök mellett beszédet mondott Medgyessy Péter a szocialisták kormányfőjelöltje is. Az utóbbi szónoklatot azonban bekiabálások, füttyök, ellenséges hangulat kísérte. Medgyessy azonban nem hagyta abba beszédét, hanem némi hatásszünet után folytatta.

Kovács: Az MSZP azonosul '56 céljaival

"Az ilyen, a nemzetet megosztó politikai szándékokat elutasítjuk - jelentette ki Kovács László az incidens után. A pártelnök sajnálatosnak nevezte, hogy az MSZP temetői koszorúzását néhányan megpróbálták megzavarni. Kovács szavai szerint a személyes sérelmek miatti indulatokat ugyan meg lehet érteni, de az MSZP úgy látja, 45 évvel az 1956-os nemzeti összefogás felemelő élménye után ideje lenne végre megbékélni. Hiszen az ország lakosságának és az MSZP tagságának, sőt vezetésének nagyobbik része is 1956 után született - hangoztatta a pártelnök.

A pártelnök hangsúlyozta: az MSZP tisztelettel tekint az 1956-os forradalomra és szabadságharcra, azonosul az akkori célokkal. Hozzátette, hogy az MSZP ezért az ünnepen is mindenkit megbékélésre és nemzeti összefogásra hív fel.

Máig tisztázatlan Göncz kifütyülése

Történt már komoly incidens az október 23-ai ünnepségek történetében: 1992-ben éppen Göncz Árpád államfőt fütyülték ki a Parlament előtt mondott beszédekor. Az incidens miatt a köztársasági elnök akkor úgy döntött, hogy nem mondja el beszédét. Az máig tisztázatlan, hogy az ötvenhatos veteránszervezetek, illetve a bőrfejűek csoportosulásai, s - talán - a Boross Péter belügyminiszter által irányított rendőrség milyen szerepet játszott a harmadik köztársaság legnagyobb nyilvános közéleti botrányában. Az MTV2 incidensről beszámoló hírműsora, az Esti Egyenleg azonban belebukott a botrányt követő hullámokba.