Gedeon, Johanna
2 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Az MSZP belemenne két minisztérium megszüntetésébe

2004.08.10. 10:10
Medgyessy Péter miniszterelnök kedd reggel dolgozószobájában fogadta Kovács László szocialista és Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnököket. A téma a kormányátalakítás volt. Az MSZP megszűntetne két tárcát, az SZDSZ pedig az adócsökkentésért cserébe kompromisszumokra is hajlandó volna. A legfrissebb hírek szerint mégis megmarad a sportminisztérium.
Medgyessy Péterrel kedd reggel folytatott tárgyalása után Kovács László, az MSZP elnöke azt nyilatkozta újságíróknak, hogy kedden előzetes véleménycserét tartottak egymással a koalíciós vezetők, mely tárcákat érint majd a kormányátalakítás. A kabinet megváltoztatásánál a jelenleginél olcsóbb állam kialakítása a cél, ebben egyetért a miniszterelnök és a szocialista párt.

Minisztériumok szűnhetnek meg

A szocialista pártelnök szerint "felmerülhet", hogy az informatikai és a sportminisztérium megszűnjön, feladataikat más tárcák vegyék át. Ezzel szemben az Index úgy értesült, hogy a szocialista pártban egyre több pozíciót elfoglaló fiatal politikusok kifejezetten ellenzik a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium szétdarabolását és beolvasztását, például a kulturális tárcába. Az Index korábbi híre szerint a Mozaik Klub fiatal politikusai hétfőn konzultáltak a kormányfővel. A megbeszélésen komoly ellenkezést váltott ki a Mozaik Klubos politikusokból Medgyessynek az a terve, hogy a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumot beolvasztják a kulturális tárcába.

Arató Gergely, az MSZP frakcióvezető helyettese az MTI-nek kedden azt nyilatkozta: "Úgy tudom, hogy miniszterelnök úr úgy döntött a konzultációk alapján, hogy nem szünteti meg a minisztériumot." Hozzátette, valóban felmerült a tárca megszüntetése, de a kormányfõ végsõ döntése az, hogy szükség van erre a minisztériumra. Oláh Lajos, a Mozaik Klub képviselõje is azt mondta, a minisztériumot nem szüntetik meg. Mint közölte, a tárca megmaradása "közös gondolkodás eredménye, amelyben a kormányfõ is partner volt".

Arató Gergely elmondta, Medgyessy Péter és a Mozaik Klub tagjaival folytatott hétfõi találkozóján kérte a csoport tagjainak véleményét, és az ott jelenlévõ fiatal szocialista politikusok amellett érveltek, hogy maradjon meg a minisztérium. Hozzátette, arról nem esett szó, hogy ki vezeti majd a jövõben a tárcát. Arató Gergely azt mondta, azért lényeges a sportminisztérium fenntartása, mert idén kezdte el a munkáját a Nemzeti Sporttanács, amiben fontos a tárca szerepe, de szintén fontos szerep jut a minisztériumnak az ifjúsági törvény megalkotásánál is.

Az informatikai minisztérium esetleges megszűnése pedig a szabad demokraták részéről ütközhet komoly ellenállásba. Az SZDSZ négy minisztériumért felel, így egy elvesztése komoly érvágást jelent számukra, bár a múlt héten a párt több vezetője is azt nyilatkozta, hogy akár belemennének minisztériumuk megszűnésével járó kompromisszumba is, amennyiben a kormány csökkenti az adóterheket.

Kovács László arról is beszámolt, hogy az EU-csatlakozás után már nincs szükség EU-integrációs tárcára, amelynek helyét egy új, fejlesztési minisztérium vehetné át. Úgy tudjuk, hogy ez a tárca osztaná szét az EU-s pénzeket Magyarországon.

Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök arra a kérdésre, hogy mikor születhet meg a kormányátalakításról kapcsolatos döntés, azt felelte, annyi hír, köztük sok téves információ terjed, hogy ezt nem lehet túl sokáig húzni. Az informatikai tárca esetleges megszűnésével kapcsolatban Kuncze azt mondta: "Ez a kérdés nem aktuális." A pártelnök a tárgyalás részeleteiről konkrétumokat nem árult el, de elmondta, hogy a párt ügyvivői testülete kedden tárgyal a kormányátalakításról is, de végleges álláspontot még nem alakítanak ki.