Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

Medgyessy tollat ajándékozott Orbánnak

2003.04.17. 20:27
Medgyessy Péter miniszterelnök és Mádl Ferenc köztársasági elnök egyaránt felemelő érzésnek nevezte az európai uniós csatlakozási szerződés szerdai athéni aláírásán való részvételt a hazaérkezést követően a Ferihegyi repülőtéren csütörtökön, a delegáció több tagjának jelenlétében tartott sajtótájékoztatón.
"Felemelő érzés volt ott lenni, és tízmillió magyart, az ezeréves történelmet, a kiszámítható és kiegyensúlyozott jelent, illetve a szép és nagy lehetőségeket nyitó jövőt képviselni" - fogalmazott Medgyessy Péter. Hangsúlyozta, örül, hogy a magyar nép felhatalmazta a szerződés aláírására, és mint mondta, biztonsággal foghatta a tollat. A kormányfő szavai szerint Európa nem egyszerűen földrajzi fogalom, hanem olyan értékrend, amiről közösen beszélünk.

Az egyik toll múzeumba kerül, a másikat elárverezik

"A siker és az öröm mindannyiunké, azoké, akik ezt megalapozták. Ez tízmillió ember" - jelentette ki Medgyessy Péter. Kitért arra, hogy azt a dísztollat, amit egy iparművész készített a szerződés aláírására, Orbán Viktor volt kormányfőnek ajándékozta, aki "kis szabadkozás után" elfogadta. Megerősítette, hogy azon tollak közül, amelyekkel - a görögök által meghatározott szigorú rend miatt - a külügyminiszterrel aláírták a szerződést, az egyiket Rádió C megsegítésere elárverezik, illetve a másik íróeszköz pedig múzeumba kerül.

Kétoldalú tárgyalások

Medgyessy Péter az újságíróknak beszámolt a nap folyamán folytatott kétoldalú megbeszéléseiről is. A miniszterelnök román kollegájával, Adrian Nastaséval, valamint Svetozar Marovic szerb-montenegrói és Leonyid Kucsma ukrán elnökkel folytatott kétoldalú megbeszélést. Nastaséval érintették a kedvezménytörvény módosítására tett javaslatokat, Maroviccsal és Kucsmával pedig a szomszédságpolitikával összefüggő kérdéseket tekintettek át.

Mádl Ferenc az újonnan létrejövő, kibővült Európa gazdasági, kulturális és politikai együttműködését emelte ki. Mint mondta, huszonöt ország tett hitet az európai örökség értékrendje mentén történő együttműködés mellett. Szavai szerint ez új, történelmi jelentőségű, mert eddig ilyen Európa nem létezett. Az államfő örvendetesnek nevezte, hogy Magyarország ebben az Európában politikai felelősséggel részt fog venni. A köztársasági elnök fontosnak ítélte, hogy a nemzeti egység jegyében határozzák meg a hátralévő teendőket, illetve a cselekvési programokat.

Intézményes megoldás a Rádió C-nek

Kovács László külügyminiszter arról beszélt: valóra vált egy több évtizedes álom, nagy lépés történt a magyar nemzet határok módosítása nélküli újraegyesítése, valamint Európa egyesülése felé. Medgyessy Péter egy kérdés kapcsán leszögezte: intézményes megoldást fognak keresni a Rádió C működéséhez. Az aláírók személyét firtató újságírói felvetésre megjegyezte: Magyarországon kialakult rendje van annak, hogy kinek milyen kötelezettsége és jogosultsága van. Rámutatott arra, hogy a NATO-szerződés aláírásakor a köztársasági elnök nem volt jelen. Ehhez kapcsolódva Mádl Ferenc jelezte: a parlament a kormányt hatalmazta fel a csatlakozási szerződés aláírására.