Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Medgyessy Péter az MSZP miniszterelnök-jelöltje

2001.06.09. 18:14
Számíthattok rám, számítok rátok. Győzni fogunk! - zárta beszédét Medgyessy Péter, miután az MSZP kongresszusa kilencvenkilenc százalékos többséggel miniszterelnök-jelöltnek választotta. A politikus, aki nem tagja a pártnak, kijelentette: számít Kovács Lászlóra és Horn Gyulára a nagy munkában. A szavazás előtt a volt pénzügyminiszter úgy vélte, hogy nem lehet igazságos az a társadalom, amely a "macho modellre" épül. A szocialisták befogadják a liberális értékeket, megvalósítják a szabadságjogokat, s elfogadják a másságot.
forrás: Mszp.hu
Elsöprő többséggel, az MSZP-kongresszuson jelenlévők kilencvenkilenc százaléka választotta meg Medgyessy Pétert a párt miniszterelnök-jelöltjének. A 488 küldöttből 483-an adták le voksukat a Horn-kormány volt pénzügyminiszterére, négyen nemmel szavaztak, és egy küldöttnek sikerült érvénytelen szavazatot leadnia. Medgyessy a szavazás után a pulpituson kijelentette: nagy munka elé néznek, s ebben mindenképpen számít Kovács László pártelnökre.

- Orbán Viktornak szüksége volt Horn Gyulára a nemzetközi politika területén, Torgyán Józsefnek a beteg ágyánál. Hogyne lenne szüksége Medgyessy Péternek is Horn Gyulára? - tette föl a költői kérdést a szocialista kormányfőjelölt. A kongresszuson résztvevőknek azt is mondta: az MSZP is ugyanazt akarja, mint a Fidesz, vagyis jólétet, csak nem saját maguknak, hanem a társadalomnak. Van, aki azt mondja, hogy szeret álmodni, Medgyessy azonban inkább ébren szeret tervezni.

A szavazás előtt a volt pénzügyér azt hangsúlyozta, hogy a jövendő kormányuk a nemzeti közép kormánya lesz. Befogadják a liberális értékeket, megvalóstják a szabadságjogokat, elfogadják a másságot. Medgyessy szerint bátran kimondhatják: nemcsak a harmincasoknak áll a világ, s a generációk szövetségét kell megkötni. Úgy véli: nem lehet igazságos az a társadalom, amely a "macho modellre" épül. A jólétet nem olvasni, nem hallani, nem bámulni, hanem érezni kell. A kormányfőjelölt a bibliából is idézett: Jézus mondta Péternek, hogy te kőszikla vagy, s erre építem az országomat. Medgyessy kijelentette: ő nem a bibliai Péter, sőt még kőbányája sincs, de az ország felépítésére törekszik.

Kovács László pártelnök a kongresszust követő sajtótájékoztatón kijelentette: soha nem volt még egységesebb a Magyar Szocialista Párt, mint most. Szerinte a párt megszenvedett ezért az egységért, de immár nincs más tennivaló, mint legyőzni a jelenlegi kormányt, ehhez pedig a lehető legjobb munkamegosztás valósult meg Medgyessy Péter megválasztásával. A politikus fontosnak tartotta azt is, hogy a küldöttek egyhangúan elfogadták a jóléti rendszerváltás programját, mely demokratikus fordulatot is hoz az országnak.

Medgyessy Péter azt ígérte: június végére megnevezik a kampányfőnököt, és azt is, milyen kampánycsapattal szállnak ringbe. Egy kérdés kapcsán megerősítette, hogy nem kizárt: árnyékkormányt alakítanak. Medgyessy közölte: nincsenek vétkei, vállalja 1989 előtti tevékenységét is, ellenben nem a múlttal, hanem a jövővel kell foglalkozni, ez érdekli az embereket is. Kovács László szerint bármely párttal elképzelhető az együttműködés, amellyel összeegyeztethető a szocialisták programja.