Géza
-12 °C
-4 °C

Medgyessy nem megy el szavazni

2004.11.17. 14:17
A volt miniszterelnök szerint amíg nem tudjuk, mire szavazunk, addig felelőtlenség arra bíztatni a választókat, hogy december 5-én menjenek el szavazni. Medgyessy Péter szerda reggel Klubrádióban azt mondta, hogy ő maga ezért nem is vesz részt a népszavazáson.
"Felelőtlenség arra biztatni az embereket, hogy anélkül, hogy tudnák, miről van szó, menjenek el és szavazzanak igennel van nemmel csupán azért, mert az egyik oldal a hitét az igen mellett tette le, a másik oldal a hitét a nem mellett tette le" - mondta a politikus a Klubrádió egy gazdasági műsorában. Ezért a miniszterelenök el sem megy szavazni.

Racionális módon

Meg akarják változtatni Gyurcsány és Medgyessy véleményét
Az országgyűlés kettős állampolgárságról szóló szerdai vitanapján Dobó László fideszes, és az MDF-ből kilépett Csampa Zsolt képviselők egy plakátot adtak át a kormányfőnek, amelyen arra kérik Gyurcsányt és Medgyessy Pétert, hogy változtassa meg álláspontját a kettős állampolgárságról. Az ívet eddig 110-en írták alá, majd az ország több pontján is kiteszik, ahol bárki aláírhatja.
Medgyessy Péter szerint a kettős állampolgárság a magyarság többsége számára érzelmi kérdést jelent, amelyet azonban racionális módon is meg kell közelíteni. A racionális megközelítés azonban, mint mondta, nem azt jelenti, hogy mindez mennyibe fog kerülni a magyar államnak, hanem hogy hosszú távon mi szolgálja a magyar nemzet érdekét. "De erről nem esik szó" - mondta.

"Csak ezt a felelőtlen, egymás melletti elbeszélést látom és őszintén fel vagyok háborodva" - hangoztatta, hozzátéve, hogy ebben nincs különbség a jobb- és a baloldal között. Mint mondta, a komolytalan a kérdésfeltevés, mert "komolytalan a politikai élet és ez megint a szégyene ennek az egész politikai világnak". A volt kormányfő szerint nemzeti kerekasztalra lenne szükség, ahol a civil szervezetek, a határon túli magyarság képviselői, akadémikusok és az Európai Unió részvételével "emberi módon" lehetne arról beszélni, hogy a következő ötven-száz évben hogy fog kinézni a magyar nemzet jövője Európában.