Gerzson
-3 °C
3 °C

Medgyessy tanácsot ad Orbánnak

2001.10.17. 18:58
Egy 1998-as személyes találkozó óta tanácsokat ad az Orbán-kormánynak Medgyessy Péter cége. A Malév helyzetének átvilágítása mellett ez a kft. végezte az Új Nemzeti Színház Kht. végelszámolását, Medgyessy két munkatársa pedig jelenleg is tanácsadója a Schwajda György vezette részvénytársaságnak.
Ami ma már nem jöhet létre, három évvel ezelőtt könnyű szerrel sikerült a szocialisták kormányfőjelöltjének: Medgyessy Péter - saját kérésére - személyesen találkozott Orbán Viktorral. Röviddel a kormányváltás után a korábbi pénzügyminisztert fogadta a miniszterelnök. Medgyessy tanácsadó cége szolgálatait ajánlotta fel a Malév helyzetének átvilágítására.

Medgyessy Péter
Medgyessy munkatársai ma is dolgoznak a kormánynak

A későbbi szocialista miniszterelnök-jelölt megállapításait a légitársaság helyzetéről a Népszabadság ismertette. A lap megjegyzi, hogy Medgyessy cége végezte az Új Nemzeti Színház közhasznú társaságként való végelszámolását - két munkatársa pedig ma is a Schwajda György vezette részvénytársaság tanácsadója.

A lap értesüléseit az MTI-nek nyilatkozó Borókai Gábor is megerősítette. A kormányszóvivő elmondta: Medgyessy Péter 1998-ban maga kereste meg Orbán Viktort, majd ezt követően, 1999 januárjában kért tanácsot a jelenlegi miniszterelnök-jelölttől. A Malév felügyeletét akkor a közlekedési minisztérium látta el, amelynek akkori vezetője, Katona Kálmán ugyancsak találkozott Medgyessyvel.

Nem kellettek a tanácsok a Malévnél

A szakértelemre, a szaktudásra mindig és mindenütt szükség van - reagált a Népszabadság írására Medgyessy Péter. A miniszterelnök-jelölt helyettes kabinetfőnöke, Gál J. Zoltán leszögezte, Medgyessy Péter azért kért találkozót a kormányfőtől, hogy megkérdezze Orbán Viktort: van-e bármilyen politikai kifogása az ellen, hogy az ő cége a Malév számára dolgozzon. A kormányfő nem emelt kifogást, ezután el is készült a tanulmány, amit azonban nem hasznosítottak a Malévnél - derült ki Gál szavaiból.

Az utóbbi hetek azonban rávilágítottak arra, hogy elmúlt az az idő, hogy az immár vetélytárs Medgyessy Péter és Orbán leüljön egymással beszélni: az időközben kormányfőjelöltté avanzsált exminiszter nemrégiben hiába kért személyes találkozót, Orbán Viktor a Fidesz elnökéhez irányította őt.