Valér
-2 °C
0 °C

Medgyasszay az interneten tette közzé vagyonnyilatkozatát

2000.11.11. 12:26
Dr. Medgyasszay László országgyűlési képviselő a Kisalföld szombati számában, illetve a lap internetes honlapján már pénteken a nyilvánosság elé tárta vagyonnyilatkozatát. Ő az első, akinek a nyilatkozata teljes terjedelmében olvasható. A képviselő lapunknak elmondta: a közzététel egyéni felfogás kérdése, minden képviselőtől nem lehet elvárni.
A Győr Sopron megyei 1. választókerületet képviselő MDF-es honatya lapunknak elmondta: a nyilvános közlés nem az ő ötlete volt, de a Kisalföld egy korábbi, a Torgyán-botránnyal kapcsolatos kérdésére reagálva azt mondta, hogy ő nem csinálna nagy ügyet a dologból, az ő nyilatkozatát bárki elolvashatná.

Dr. Medgyasszay László
"Egy képviselőnek tudomásul kell vennie, hogy a közvélemény magánjellegű adataira is kíváncsi lehet"
A lap ezek után megkereste, tényleg közre adná-e a vagyonbevallást. Medgyasszay erre megpróbálta a parlamentben megkapni saját nyilatkozatának titkos részét is, de kiderült, hogy a dokumentumot még a képviselő sem láthatja (a képviselő szerint ez finoman szólva is butaság). Medgyasszay viszont annak idején másolatot készített az okmányról, így ezt át tudta adni a szerkesztőségnek.

A képviselő elmondta: ,,egy kultúrállamban a polgárok nem turkálnak egymás zsebében, de egy képviselőnek tudomásul kell vennie, hogy a közvélemény magánjellegű adataira is kíváncsi lehet".

Medgyasszay szerint azonban ,,a lépés nem várható el minden képviselőtől, mert ez egyéni felfogás kérdése, tehát azt is el kell fogadni, ha valaki nem akarja bemutatni nyilatkozatát, mondván kinek mi köze hozzá".

Az internetes nyilatkozatot egyébként kommentálni is lehet, de ezzel kapcsolatban a képviselő közölte: az e-mailek nem hozzá, hanem az újság szerkesztőségébe érkeznek, de ha továbbítják neki, és lesz ideje, akkor reagál a kérdésekre.

Az MDF-es képviselő azt is megjegyezte, hogy szerinte nem ő az első, aki tájékoztatja a közvéleményt, mert például Kuncze Gábor és Hack Péter SZDSZ-es képviselők is megtették ezt. Igaz, mivel ők sem vehették át a titkos iratokat, ők csak szóban tájékoztatták az újságírókat egy sajtótájékoztatón.

Medgyasszay egyébként a Torgyán-építkezéssel kapcsolatban nem nyilatkozott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!