Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Ha szabadságon vannak a politikusok, nő a népszerűségük

2005.07.14. 09:24
Szinte mindenkinek nőtt a népszerűsége a Medián júliusi elemzése szerint. A biztos választók között a Fidesz négy százalékkal növelte támogatottságát, az MSZP stagnál.

Továbbra is csak két párt kerülne be a parlamentbe, ha most vasárnap lennének a választások, derült ki a Medián közvéleménykutató legfrissebb - a HVG-ben közzétett - elemzéséből. A biztos pártválasztók között a Fidesz egy hónap alatt négy százalékot javított, és 47 százalékos támogatást tudhat magáénak.

Az MSZP hónapok óta stagnáló szinten áll, június után júliusban is 32 százaléknyian voltak azok a biztos pártválasztók, akik a szocialistákra szavaznának. Az SZDSZ négy, az MDF két, a MIÉP egy százalékon áll a biztos választók között. Ugyancsak csak egy százalékot kapott a Centrum, amelynek támogatottsága a múlt hónapban még mérhetetlen volt. A hónap vesztese a Munkáspárt, amely két százalékról nullára lohasztotta szavazói bázisát.

Fidesz, MSZP, SZDSZ, MDF

Nem sokkal változik az erősorrend az összes megkérdezett között. A Fidesznek 35, az MSZP-nek 27, az SZDSZ-nek 4, az MDF-nek 2 százalékos támogatottsága van.

Népszerűségnövekedést könyvelhettek el a nyári szabadságra ment politikusok is. A népszerűségi listák élén 3 százalékos növekedéssel Dávid Ibolya áll, őt Mádl Ferenc és hét százalékos népszerűségemelkedéssel (52) Orbán Viktor követi, aki beérte a korábbi harmadik helyezett Szili Katalint. Gyurcsány Ferenc egy százalékos emelkedéssel a kilencedik (43 százalékon áll).

A Median szerint a politikusok többsége népszerűségnövekedést könyvelhet el: Kóka János gazdasági minisztert például 10 százalékkal többen kedvelik, mint egy hónapja, Herényi Károly MDF-es frakcióvezetőt és Demszky Gábor főpolgármestert 6, Schmitt Pál fideszes alelnököt 9, Pokorni Zoltán fideszes alelnököt 5 százalékkal szeretik többen.

A legnagyobb vesztes júliusban Szili Katalin volt, aki a dobogó harmadik fokát kénytelen megosztani Orbán Viktorral. A házelnököt öt százalékkal kevesebben tartják népszerűnek mint egy hónapja. Lamperth Mónika belügyminiszter is veszített népszerűségéből.

A Medián a múlt pénteki Gyurcsány-Orbán vita után gyorsfelmérést is készített, amely szerint a most "párt nélküli" szavazók többsége szinte minden tekintetben a jelenlegi miniszterelnököt látta jobbnak.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft