Judit
2 °C
7 °C

Fideszes médiatörvény-javaslat orbáni alapokon

2002.10.02. 16:10
A Fidesz parlamenti frakciója még ezen a héten benyújtja médiatörvény-módosító javaslatát. A tervezet Orbán Viktor Szabadság téri beszédének felvetését követi, miszerint a közszolgálati médiát a magyar társadalom politikai megoszlásának megfelelően fel kell osztani. Egy ellenzéki médiapolitikus szerint a baloldal véleménymonopóliuma miatt kell a köztévé megkettőzésével esélyt adni a jobboldali információkra kíváncsiaknak.
Az exminiszterelnök "elgondolásai mentén" készítette el médiatörvény-módosítási koncepcióját a nagyobbik ellenzéki párt. A Fidesz csütörtökön vagy pénteken nyújtja be javaslatát a parlamentnek.

Strukturális leképeződés

Szalai Annamária
Szalai Annamária, a Fidesz-frakció médiapolitikusa szerint, ha Magyarországon a tájékozódás szabadsága mindenkinek alkotmányos joga, akkor olyan közszolgálatimédia-viszonyokat kell kialakítani, amelyek között mindenki megtalálhatja az "értékrendjének" megfelelő információkat. Arra a kérdésünkre, hogy a javaslat valóban két, ideológiailag elkülönülő csatornaként képzeli-e el az m1-et és az m2-t, Szalai azt válaszolta, hogy a közmédia megosztását nem leegyszerűsített jobb- és baloldali ellentétként fogják fel. Azt azonban jogos igénynek tartják, hogy "a polgári értékrend az intézményes struktúrában is leképeződjön". Szalai szerint a rendszerváltás idején elképzelt közszolgálatiság megbukott, duális piac helyett a baloldali vélemények monopóliuma alakult ki a sajtóban.

Üzenet a vitézkedő pártoknak

Emlékezetes, hogy a polgári körök augusztus végi megmozdulásán az MTV-székház előtt Orbán Viktor volt kormányfő - Kerényi Imre színházi rendező javaslatához csatlakozva - új médiatörvény kidolgozására szólította fel a "parlamentben vitézkedő jobboldali pártok"-at. Orbán akkor vetette fel, hogy olyan törvényre van szükség, amelyik két, egyenrangú csatornára osztja a közszolgálati televíziót, külön csatorna jönne létre a polgári értékrend megjelenítésére. Medgyessy Péter miniszterelnök akkor saját kereskedelmi tévé vásárlására buzdította a "polgári értékrend" támogatóit a közszolgálat megosztása helyett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?