Tekla
9 °C
20 °C

Fideszes médiatörvény-javaslat orbáni alapokon

2002.10.02. 16:10
A Fidesz parlamenti frakciója még ezen a héten benyújtja médiatörvény-módosító javaslatát. A tervezet Orbán Viktor Szabadság téri beszédének felvetését követi, miszerint a közszolgálati médiát a magyar társadalom politikai megoszlásának megfelelően fel kell osztani. Egy ellenzéki médiapolitikus szerint a baloldal véleménymonopóliuma miatt kell a köztévé megkettőzésével esélyt adni a jobboldali információkra kíváncsiaknak.
Az exminiszterelnök "elgondolásai mentén" készítette el médiatörvény-módosítási koncepcióját a nagyobbik ellenzéki párt. A Fidesz csütörtökön vagy pénteken nyújtja be javaslatát a parlamentnek.

Strukturális leképeződés

Szalai Annamária
Szalai Annamária, a Fidesz-frakció médiapolitikusa szerint, ha Magyarországon a tájékozódás szabadsága mindenkinek alkotmányos joga, akkor olyan közszolgálatimédia-viszonyokat kell kialakítani, amelyek között mindenki megtalálhatja az "értékrendjének" megfelelő információkat. Arra a kérdésünkre, hogy a javaslat valóban két, ideológiailag elkülönülő csatornaként képzeli-e el az m1-et és az m2-t, Szalai azt válaszolta, hogy a közmédia megosztását nem leegyszerűsített jobb- és baloldali ellentétként fogják fel. Azt azonban jogos igénynek tartják, hogy "a polgári értékrend az intézményes struktúrában is leképeződjön". Szalai szerint a rendszerváltás idején elképzelt közszolgálatiság megbukott, duális piac helyett a baloldali vélemények monopóliuma alakult ki a sajtóban.

Üzenet a vitézkedő pártoknak

Emlékezetes, hogy a polgári körök augusztus végi megmozdulásán az MTV-székház előtt Orbán Viktor volt kormányfő - Kerényi Imre színházi rendező javaslatához csatlakozva - új médiatörvény kidolgozására szólította fel a "parlamentben vitézkedő jobboldali pártok"-at. Orbán akkor vetette fel, hogy olyan törvényre van szükség, amelyik két, egyenrangú csatornára osztja a közszolgálati televíziót, külön csatorna jönne létre a polgári értékrend megjelenítésére. Medgyessy Péter miniszterelnök akkor saját kereskedelmi tévé vásárlására buzdította a "polgári értékrend" támogatóit a közszolgálat megosztása helyett.