Ervin
14 °C
21 °C

Medián: a Fidesz a csúcson

2004.04.23. 13:53
Kisebb arányban győzne a Fidesz egy "most vasárnapi" EP-választáson, mint egy magyar országgyűlési voksoláson, ám a szocialistákkal szembeni arány így is 56:36. A Medián legújabb vizsgálata szerint a Fidesz-támogatók körében többen vannak az EU-csatlakozást ellenzők, mint a kormányoldalon. Az ő távolmaradásuk mérsékelheti némileg az ellenzék biztosnak tűnő győzelmét.
Csökkenő részvételi kedv mellett még a januárinál is tágabbra nyílt az olló a Fidesz-MPSZ és az MSZP támogatottsága között, és így két hónappal a szavazás előtt továbbra is a nagyobbik ellenzéki párt tűnik az európai parlamenti választások esélyesének - ez olvasható ki a HVG megbízásából készült legfrissebb Medián-felmérésből.

14 fideszes menne Brüsszelbe

Az előző hónapokhoz képest április elejére számottevően csökkent azok aránya, akik állításuk szerint egy "most vasárnapi" országgyűlési választáson az urnákhoz járulnának. A mostani 53 százalékos arány azonban még mindig 2 százalékponttal magasabb, mint azoké, akik az európai parlamenti (EP) választásokról nyilatkoznak ugyanígy.

A majdani tényleges részvételnek pedig alighanem szerepe lesz abban, hogy melyik párt hány mandátumhoz jut június 13-án. Ha a következő két hónapban az erőviszonyok változatlanok maradnának, a Fidesz-MPSZ simán nyerné az EP-választásokat (14 mandátumot szerezne, szemben az MSZP-nek jutó tízzel), bár a Fidesz előnye valamivel kisebb - mint az elmúlt hónapokban mindig - egy feltételezett most vasárnapi EP-választáson, mint egy ugyanilyen nemzeti voksoláson. Az utóbbin a választani tudó "biztos" szavazók 58 százaléka adná voksát a nagyobbik ellenzéki pártra és 34 százaléka a nagyobbik kormánypártra, míg az előbbin ugyanez az arány 56:36 lenne.

A Medián elemzése szerint a különbség magyarázata, hogy a fideszesek körében valamivel magasabb az EU-csatlakozást ellenzők aránya, és ezek egy része - legalábbis mai álláspontja szerint - az EP-választástól való távolmaradásával is kifejezi fenntartásait.

Hatéves rekord

A Fidesz januárban még csak megközelítette, most áprilisban viszont már meg is döntötte saját csúcsát: az 58 százalékos támogatottság 2 százalékponttal meghaladja a Medián által 1998 nyarán mért eddigi rekordot. A változás a Medián szerint drámai a márciusi adatsorral összehasonlítva. Az szerint úgy tűnik, márciusról áprilisra kifulladt a kormányoldal offenzívája, amelyet elsősorban a miniszterelnök nagy vitát kiváltott közjogi javaslatai fémjeleztek. A Fidesz-MPSZ viszont újra magához ragadta a kezdeményezést, és a jelek szerint eredményesen tudta célba juttatni a gazdasági nehézségekről szóló üzeneteit és ezzel meglovagolni a lakosság változatlanul rossz közérzetét.