Árpád
-2 °C
4 °C

Medián: húsz százalék a Fidesz előnye

2004.07.13. 07:04
Azt az előnyt, amelyet az EU-csatlakozás ünnepi aktusa hozott az MSZP-nek, nagyjából el is vitte az EP-választásokon elszenvedett vereség - legalábbis ez derül ki a Medián legfrissebb elemzéséből, melyet a Magyar Hírlap ismertet részletesen keddi számában.
A Fidesz ismét 20 százalékkal vezet a nagyobbik kormánypárt előtt a népszerűségi listán - derül ki a Médián június közepén végzett felméréséből, amelyet a Magyar Hírlap ismertet.

Az EP-választás után kismértékben romlott a lakosság politikai elégedettsége, de a Fidesz újabb előretörése mögött inkább az áll - vélik az elemzők -, hogy a választáson győztes párt maga mellé tudta állítani a pártpreferenciával korábban nem rendelkező választók egy részét.

Csökkent a kormánytagok népszerűsége

A sikeresnek tekinthető szereplés ellenére az MDF támogatottsága nem növekedett számottevően a választás óta, az SZDSZ is a korábbi szavazatarányát tudta stabilizálni.

Aligha függetlenek viszont a választás eredményétől a politikusok népszerűségében bekövetkezett változások: Kovács László népszerűsége 8 százalékkal csökkent a májusihoz képest, igaz, a többi kormánytagé is visszaesett néhány százalékkal.

A Tárki múlt héten közölt közvélemény-kutatási adatai alapján a biztos pártválasztók közül 49 százalék a Fideszre, 41 az MSZP-re 3-3 pedig az SZDSZ-re, illetve az MDF-re szavazna.

Módszertan
A felmérést 2004. június 18-a és 22-e között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, az ország felnőtt népességét reprezentáló 1200 fő személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, így a minta pontosan tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően +/- 3 százalék.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?