Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Medián: húsz százalék a Fidesz előnye

2004.07.13. 07:04
Azt az előnyt, amelyet az EU-csatlakozás ünnepi aktusa hozott az MSZP-nek, nagyjából el is vitte az EP-választásokon elszenvedett vereség - legalábbis ez derül ki a Medián legfrissebb elemzéséből, melyet a Magyar Hírlap ismertet részletesen keddi számában.
A Fidesz ismét 20 százalékkal vezet a nagyobbik kormánypárt előtt a népszerűségi listán - derül ki a Médián június közepén végzett felméréséből, amelyet a Magyar Hírlap ismertet.

Az EP-választás után kismértékben romlott a lakosság politikai elégedettsége, de a Fidesz újabb előretörése mögött inkább az áll - vélik az elemzők -, hogy a választáson győztes párt maga mellé tudta állítani a pártpreferenciával korábban nem rendelkező választók egy részét.

Csökkent a kormánytagok népszerűsége

A sikeresnek tekinthető szereplés ellenére az MDF támogatottsága nem növekedett számottevően a választás óta, az SZDSZ is a korábbi szavazatarányát tudta stabilizálni.

Aligha függetlenek viszont a választás eredményétől a politikusok népszerűségében bekövetkezett változások: Kovács László népszerűsége 8 százalékkal csökkent a májusihoz képest, igaz, a többi kormánytagé is visszaesett néhány százalékkal.

A Tárki múlt héten közölt közvélemény-kutatási adatai alapján a biztos pártválasztók közül 49 százalék a Fideszre, 41 az MSZP-re 3-3 pedig az SZDSZ-re, illetve az MDF-re szavazna.

Módszertan
A felmérést 2004. június 18-a és 22-e között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, az ország felnőtt népességét reprezentáló 1200 fő személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, így a minta pontosan tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően +/- 3 százalék.