Sára, Márió
2 °C
6 °C

Medián: csökken a Fidesz előnye

2005.09.15. 07:15
Kissé javult a kormányoldal megítélése, de még mindig 9 pontos a Fidesz előnye - derült ki a Medián friss felméréséből. Gyurcsány Ferenc népszerűsége egy hónap alatt 43-ról 46 százalékra nőtt, Orbán Viktoré 53-ról 51-re csökkent.
Az előző hónapok tendenciájába illeszkedve ismét számottevően javultak a lakosság gazdasági várakozásai - derül ki a Medián szeptember 2. és 6. között készült országos reprezentatív felméréséből, melyet a HVG ismertet. A választani tudó biztos szavazók körében a Fidesz 50, az MSZP 41, az SZDSZ 5 százalékon áll.

Ma már többen számítanak arra, hogy a háztartásuk és az ország gazdasági helyzete javulni fog, mint ahányan romlást valószínűsítenek - erre 2003 tavasza óta nem volt példa. Idén júliusban 14 százalékponttal többen voltak pesszimisták a következő egy év gazdasági kilátásait illetően, mint ahányan javulásra számítottak, augusztusban már csak 4 pont volt a különbség, szeptember elejére 3 pontos többségbe kerültek a derűlátók.

A gazdasági optimizmus erősödése ezúttal a politikai közhangulatra is hatással lehetett, mert ha szerényen is, de javult a kormányoldal megítélése: egy hónap alatt 43-ról 46 pontra nőtt például a miniszterelnök népszerűsége, miközben az ellenzéki vezér Orbán Viktoré 53-ról 51-re csökkent.

Ennél is jelentősebb változások történtek a pártok támogatottságában. A teljes szavazókorú népességben 4 ponttal csökkent a Fidesz támogatottsága, 2-vel nőtt az MSZP-é (33-29), és ugyanennyivel a pártpreferencia nélküliek tábora is. A nagyobbik ellenzéki párt szimpatizánsai közül továbbra is többen mennének el szavazni, mint az MSZP hívei közül, így a választani tudó biztos szavazók körében most is jelentős, 9 pontos a Fidesz előnye (50-41). Az SZDSZ szeptember elején is potenciális parlamenti befutónak számított.