Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Az igen áll győzelemre, de több a nem

2004.11.26. 07:41
Összességében kiegyenlített a kettõs állampolgárságról szóló népszavazáson a várható igenek és nemek aránya – írja a Medián friss felmérésére hivatkozva pénteki számában a Népszabadság. A közvélemény-kutató szerint már nagyobb a kettős állampolgárságot ellenzők tábora, de a biztos szavazók körében nagyobb az igennel szavazók aránya.
Azok közül, akik elmennének szavazni, valamivel többen adnák meg a határon túli magyaroknak az állampolgárságot, mint ahányan nem. A teljes lakossági mintában viszont két százalékpontos fölényben vannak azok, akik nem – derül ki a Medián november 22-én és 23-án ezerfős reprezentatív mintán készített telefonos felméréséből.

A felmérés szerint a pártszimpátiák élesen megosztják a válaszadókat. Az ellenzéki szavazók 68 százaléka igen párti, míg a kormánypártiaknak csak 24 százaléka. Ha árnyalják a véleményt, és például azzal a feltétellel kell megfontolni a választ, hogy áttelepülés nélkül is járnának bizonyos juttatások, akkor az ellenzékiek 42 százaléka válaszolna igennek, a kormánypártiaknál pedig 13 százalékra csökkenne a támogatók aránya.

A választásokon való részvételi hajlandóságról a Median nem adott ki adatot, de a közvélemény kutató vezetője, Hann Endre a Népszabadság kérdésére azt válaszolta, hogy negyven százaléknál többen valószínűsítették részvételüket, de ez az az adat, amit a szokásosnál is nagyobb óvatossággal kell kezelni.