Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Most vasárnap is a koalíció nyerne

2006.05.17. 16:40
Dávid Ibolyát a fideszesek ejtették, és Sólyom László népszerűsége is csökkent az elmúlt hónapban, olvasható ki a Medián májusi közvélemény-kutatásából, amelyet a hvg.hu közölt. Az MSZP népszerűsége nőtt, a Fidesz stagnál, a KDNP-nek gyakorlatilag nincs kimutatható támogatottsága.

A Medián értékelése szerint a választások óta eltelt időben a "jól ismert győzteshez húzás" figyelhető meg a közvéleményben. "Az optimista irányú hangulatváltás azonban ezúttal elmaradt" - tette hozzá a közvéleménykutató, amelynek felmérése a hvg.hu-n jelent meg szerdán.

Egy hónappal az első forduló után az szavazók emlékei szerint az MSZP 45, a Fidesz-KDNP 44, az SZDSZ 5, az MDF 4 százalékos támogatottságot tudhatott magaénak a választáson. A szocialisták népszerűsége a tényleges választási eredményhez képest növekedett - a párt a teljes populációban 4, a "biztos" szavazók körében 7 százalékkal előzi meg a Fideszt. A Fidesz és a KDNP támogatottságát külön mérték, de az utóbbinak nem volt kimutatható eredménye.

Az erő velük van

A legtöbb kormánypárti politikus népszerűsége növekedett. Szili Katalin 53-ről 60 százalékra, Gyurcsány Ferenc 50-ről 55 százalékra növelte szimpatizánsai körét. Orbán Viktorral rokonszenvezők aránya nem változott márciushoz képest.

Az államfő továbbra is az első, de jelentősen, 73-ról 64 százalékra csökkent a népszerűsége. Sólyom László az MSZP szavazói körében veszített rokonszenvéből. Dávid Ibolya népszerűsége a Fidesz-szavazóinak neheztelése miatt 57-ről 39 százalékra csökkent.

"A győztes párt támogatottságának növekedése eddig minden parlamenti választás után bekövetkezett, de ez általában a politikai közhangulat javulásával járt együtt. Most az utóbbiról nincs szó, sőt, a választást közvetlenül megelőző felméréshez képest még csökkent is azoknak az aránya, akik szerint az országban általában véve jó irányba mennek a dolgok" - írja elemzésében a szervezet.

A lakosság gazdasági várakozásaiban negatív fordulat következett be. Áprilisban 25, mára 15 százalékra csökkent azok aránya, akik a háztartásuk anyagi helyzetének javulását várják a következő egy évben. Ugyanez az adat az ország gazdasági helyzetére vonatkozóan (29 és 21).