Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Hibahatárt súroló Fidesz-előnyt mért a Medián

2006.01.25. 16:37
A Medián januári adatai szerint nem változott a 3 százalékos különbség a Fidesz és az MSZP között. A legfrissebb felmérés szerint az ellenzéki pártot az összes választó 33, az MSZP-t 30 százalék támogatná.

Változatlan maradt a két párt támogatóinak aránya a decemberi felméréshez képest. A HVG megrendelésére készült Medián közvélemény-kutatás adatai szerint továbbra is hibahatárt súroló különbséggel a Fidesz népszerűsége a legmagasabb. Az MSZP lemaradása 3 százalékos a teljes népesség és a biztos pártválasztók között is.

Dupla mintán

A januári adatok szerint a teljes népességben a Fidesz-MPSZ-nek 33, az MSZP-nek 30, az SZDSZ-nek és az MDF-nek 3-3 százalékos volt a támogatottsága. A választani tudó biztos szavazók körében a Fidesz 47, a szocialisták 44, az MDF és a liberális párt 3-3 százalékon állt. A Medián január 6. és 17. között két hullámban készítette a kutatást, a kérdezőbiztosok a szokásos mintanagyság kétszeresét, 2400 személyt kérdeztek meg.

Nem elkötelezettek annyira

A felmérés szerint a két nagy párt szimpatizánsai jóval elkötelezettebb választók, mint az SZDSZ-t és az MDF-et támogatók. A Fidesz és az MSZP táborában kétharmados volt biztos szavazók aránya, a szabad demokratákat favorizálók közül azonban csak 48 százalék mondta azt, hogy biztosan elmenne szavazni, az MDF esetében pedig 47 százalék. A "most vasárnapi" választáson biztosan résztvevők aránya egyébként összességében is kevesebb, mint az előző parlamenti választás előtt. A Medián a 2002 januári adataival összevetve most 10 százalékkal kevesebb az elkötelezett szavazó.