Ágnes
-1 °C
2 °C

Patthelyzetet mért a Medián

2006.03.29. 13:37
A kongresszussal összeszedte magát a Fidesz. A Medián legújabb, márciusi kutatása alapján minden szegmensben hasonló eredményt regisztrált az MSZP és a Fidesz támogatottságában.

A Medián Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint az MSZP és a Fidesz 35-35 százalékos támogatottsággal rendelkezik a teljes népesség körében. A HVG megrendelésére készült felmérés szerint a két nagy pártot a biztos szavazók között is azonos, 44-44 százalékos arányban választaná. A felmérés szerint a végéhez közeledő kampány még mindig nem hozta lázba a szavazásra jogosultakat. Az erősödő mozgósítás ellenére két héttel a választás első fordulója előtt még mindig nem érte el a 60 százalékot azok aránya, akik állításuk szerint biztosan elmennek szavazni.

A Medián szerint a két nagy közötti patthelyzetben a kormányalakítás szempontjából felértékelődhet a kis pártok szerepe. A legújabb vizsgálat eredménye szerint a parlamenti küszöböt pillanatnyilag az SZDSZ tudná átugrani. A szabad demokratákat 5 százalék tartotta a legszimpatikusabbnak. Az MDF 3, a MIÉP-Jobbik 2 százalékon állt.

A Medián mandátumbecslése szerint az egyéni és a listás szavazási prognózisokat figyelembe véve a legnagyobb esélye a Fidesz: 189, MSZP: 179, SZDSZ: 18 mandátum konstellációjának van.