Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Visszavonhatják a felnőttképzési médiapályázatot

2004.09.08. 13:26
A Nemzeti Felnőttképzési Intézet mdéiapályázatának visszavonását kérik a közösségi rádiók, mert állítják, a kiírás teljesíthetetlen feltételeket szab. Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter a rádiók kérése alapján közvetíteni próbál, de a döntés a munkaügyi miniszteré.
A közösségi rádiókat tömörítő Szabad Rádiók Magyarországi Szervezete a Fiksz Rádió kezdeményezésére levelet írt Göncz Kinga esélyegyenlőségi és Burány Sándor munkaügyi miniszternek, kifogásolva, hogy a Nemzeti Felnőttképzési Intézet (NFI), felnőttképzést és az egész életen át tartó tanulást népszerűsíteni hivatott pályázati kiírásában teljesíthetetlen feltételek vannak.

Az összesen háromszázmillió forintos pályázaton egymillió forint a legkisebb igényelhető támogatás, de harminc százalék önrészt kell kell felmutatni készpénzben, megfelelő értékű önkéntes munkát, például, nem foganak el.

"Vonják vissza a kakaóbiztos médiapályázatot" - írták a minisztereknek a szabad rádiók. Sok más apró kifogás mellett a közösségi rádiók azt is nehezményezik, hogy értelmezésük szerint a kiírásban követelt referenciát a pályázó műsorszolgáltató csak évi negyvenmilliós bevétellel tudná teljesíteni.

A közösségi rádiók levelükben felhívták a figyelmet, nemhogy a felnőttképzés népszerűsítéséből, de semmi másból sincs évi negyvenmilliós bevételük. A Fiksz Rádió idén eddig mindössze 550 ezer forintos bevételt könyvelhetett el, és egyetlen magyarországi közösségi rádiónak sincs ekkora bevétele.

"A NFI pályázatával kapcsolatban hétfőn kaptunk jelzést a pályázat kifogásolt részleteiről" - tartalmazza az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal, az Indexnhez eljuttatott közleménye. A tájékoztatás szerint Göncz Kinga hétfőn a Parlamentben, szerdán pedig a kormányülésen is beszélt a pályázatról Burány Sándor miniszter úrral. "Az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal ebben a kérdésben véleményt mondhat, felhívhatja a figyelmet az észlelt elemekre, de a kiíró döntése és felelőssége, hogy milyen körben kíván pályáztatni" - szögezi le a nyilatkozat.

"Cs. Kádár Péternek (a tiltakozást kezdeményező szabad rádiósnak) is eljuttatott közlésünk szerint a pályázat visszavonásával kapcsolatban mi csak arról tudtuk tájékoztatni, hogy az ügyben miniszter asszony felvette a kapcsolatot Burány Sándorral, de ez nem jelenti azt, hogy miniszter asszony kezdeményezte volna a pályázat visszavonását" - írja az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal. A munkaügyi tárca csütökre ígért tájékoztatást az ügyben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!