Lukács
4 °C
15 °C
283 677 szavazat
371 560 szavazat

Ártott a Fidesznek a kiszivárgott Orbán-beszéd

2008.06.18. 17:38
A Fidesz támogatottsága a teljes szavazókorú népesség körében 41 százalékra esett vissza, miközben az MSZP támogatottsága 20 százalékosra nőtt, derül ki a Medián felméréséből. A megkérdezettek mindössze 45 százaléka válaszolt úgy, hogy egy közeljövőben tartandó választáson biztosan elmenne szavazni, ami az elmúlt fél év legalacsonyabb értéke.

Júniusban csökkent a két nagy párt közötti különbség, de a Fidesz még így is utcahosszal vezet az MSZP előtt, derült ki a Medián felméréséből, amit a HVG rendelt. A közvélemény-kutatás szerint fél éve nem volt olyan alacsony a politikai aktivitás, mint most.

A nyár beköszöntével mérséklődött a lakosság politikai aktivitása: a Medián június első napjaiban országos mintán elvégzett felmérésében megkérdezettek mindössze 45 százaléka válaszolt úgy, hogy egy közeljövőben tartandó választáson biztosan elmenne szavazni, ez pedig az elmúlt fél év legalacsonyabb értéke, olvasható a cikkben.

Az írás szerint az elmúlt hetek politikai eseményei, különösen Orbán Viktor zártkörű rendezvényen elhangzott mondatainak kiszivárgott részletei nyomot hagytak az emberekben; ez utóbbi eseményt a megkérdezettek 39 százaléka sorolta a közelmúlt legfontosabbak hírei közé, így ez volt a lakosság szemében a hónap elsőszámú belpolitikai eseménye.

Az értékelés szerint az embereket most sem elsősorban a politika, hanem inkább a saját pénztárcájuk érdekelte: az elmúlt hetek hírei közül a legtöbben a lakossági gáz, illetve az üzemanyagok árának jelentős emelkedését sorolták a legfontosabbak közé. Az első esetében 85, a másodiknál 76 százalék volt ez az arány.

"Azt egyelőre korai lenne kijelenteni, hogy Orbán napvilágra került mondatai tartós trendfordulatot váltottak ki, de tény, hogy a legnagyobb ellenzéki párt támogatottsága az elmúlt fél év legalacsonyabb szintjére, a teljes szavazókorú népesség körében 41 százalékra esett vissza, miközben az MSZP támogatottsága 20 százalékosra nőtt" - olvasható a hvg.hu-n.

A cikk szerint a választani tudó biztos szavazók körében a Fidesz májusi 42 százalékpontnyi előnye 33-ra csökkent. A két kisebb parlamenti párt eközben egyaránt 3-4 százalékon stabilizálta a helyzetét.

A Fidesz-elnök nyugdíjjal kapcsolatos elképzeléseinek kiszivárgása után az ellenzéki pártvezér népszerűsége a nyugdíjasok körében 41-ről 36 százalékra esett, és a teljes lakosság körében 51-ről 48 százalékra csökkent. Ezalatt Gyurcsány Ferenc megítélése, bár továbbra sem mondható jónak, de érezhetően - 19-ről 23 százalékra - javult.

Valamelyest szűkült a különbség a két elsőszámú vezető miniszterelnöki alkalmasságának megítélésében is: az Orbánt rátermettebbnek tartók aránya 50-ről 47 százalékra csökkent, míg a Gyurcsányt preferálóké 20-ról 25 százalékra nőtt.