Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Idén húsz, jövőre nyolcvanmillió jut Medgyessynek

2004.10.28. 15:22
Megkezdte nagyköveti munkáját Medgyessy Péter. A volt kormányfő Gyurcsány Ferenc kérésére, utazó diplomataként próbálja az ország imázsát javítani szerte a világban. Az exkormányfő hétfős titkárságot, gépkocsit és ingyenes utazási lehetőséget kapott munkájához.
Az Index információi szerint Medgyessy Péter még nem kapta meg nagyköveti kinevezéséről szóló másolatot, noha Mádl Ferenc és Kovács László külügyminiszter még szeptember közepén ellenjegyezte a megbízását. Az exkormányfő ugyanakkor csütörtökön megkezdte munkáját.

Kitüntetést kap

Medgyessy első útja Monacóba vezetett, ahol egy világgazdasági csúcstalálkozó EU-bővítéssel foglalkozó szekciójának ülését vezette, mondta az Index érdeklődésére Gulyás Erika, Medgyessy munkatársa. A volt kormányfő Monacóban megkapja a csúcstalálkozót szervező alapítvány kitüntetését is, amelyet magyarok közül eddig csak Göncz Árpád kapott meg.

Csütörtökön este Medgyessy Rómába siet, hogy másnap Gyurcsány Ferenccel és Kovács Lászlóval együtt jelen lehessen az EU-alkotmány ratifikálásánál. Információink szerint az exminiszterelnök az idén Franciaországba és az Egyesült Államokba is ellátogat, a titkárságán azonban nem árulták el, hogy kinek a meghívására utazik a két országba. Az, hogy hova utazik még az idén és jövőre a volt kormányfő, az egyelőre még nem dőlt el, erről ugyanis - a párhuzamosságokat elkerülendő - még egyeztetnie kell Gyurcsány Ferenccel és a Külügyminisztériummal is.

Hétfős titkárság

Medgyessy rendkívüli nagyköveti munkájáért nem kap fizetést, viszont hétfős titkárságot tarthat fenn. Erre az idén 20 millió forintot különített el a Gyurcsány-kormány, jövőre viszont már csaknem nyolcvanmillió forintból, a Miniszterelnöki Hivatal költségvetési keretéből gazdálkodik a titkárság. A titkárságon három "érdemi munkatárs", közülük kettő külpolitikai szakértő, egy gépkocsivezető, egy személyi titkár és két titkárnő dolgozik. Medgyessy egy titkárnőt, és a Gál J. Zoltán menesztése után kormányszóvivői tisztet betöltő Gulyás Erikát „vitte magával” új hivatalába. Volt kormáyfőként még két évig megilleti egy gépkocsi és egy iroda a parlamentben, valamint a kétfős titkárság.

Medgyessy augusztusi lemondásakor közölte, hogy a nemzetközi színtéren élvezett kapcsolatait, tekintélyét szeretné Magyarország érdekében kamatoztatni. A volt kormányfő az MTI-nek elmondta: Magyarországon eddig ilyen poszt nem nagyon volt, de az Egyesült Államokban elég gyakori, hogy volt vezető politikusokat (például Jimmy Carter volt elnököt, vagy Henry Kissinger volt külügyminisztert) bízzanak meg jószolgálati feladatokkal.