Valér
4 °C
8 °C

Orbán kész találkozni Gyurcsánnyal

2005.01.18. 18:28
Orbán Viktor a felkínált két időpont közül február 3-át tartaná alkalmasnak a kormányfő által kezdeményezett pártelnökök találkozójára, Hiller István szocialista pártelnök viszont január 31-én ülne tárgyalóasztalhoz. Dávid Ibolya, az MDF elnöke pedig még nem válaszolt arra, melyik napot választja.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP vasárnapi rendezvényén jelentette be, hogy a négy parlamenti párt elnökének konzultációjával szeretné elindítani az idei politikai évadot. A kormányfő ennek érdekében két dőpontot jelölt meg a pártelnököknek küldött meghívójában január 31-ét, illetve február 3-át jelölte meg. Orbán Viktor kedden levélben válaszolt a kormányfő meghívására, jelezve ő február 3-át tartaná ideális időpontnak.

Időpont problémák

A nap folyamán jelezte Dávid Ibolya, az MDF elnöke is, hogy kész részt venni a megbeszélésen, ő azonbanm nem jelölte meg melyik időpont volna a számára elfogadható. Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök még vasárnap szándéknyilatkozatot tett, hogy részt vesz a megbeszélésen az időpont javaslatokra azonban nyilvánosan még nem reagált. Hiller István, az MSZP elnöke viszont azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy ő január 31-ét tartaná megfelelő időpontnak. Így egyelőre kérdéses lesz-e a találkozóból valami.

"A mi történelmi felelősségünkké vált, hogy a következő 10-15 év Magyarországának programját megalkossuk" - közölte a miniszterelnök, hozzátéve: a döntések meghozatala előtt konzultálni kell a magyar közélet lényegében valamennyi fontos szereplőjével, s ezen tárgyalások részeként hívják meg a pártelnököket.

Korábban Gyurcsány - Orbán kijelentésére, miszerint nyitva áll az ajtaja Gyurcsány előtt is -, úgy reagált, hogy "önmagában tárgyalni nem érdemes", csak ha "ügy van". "Elkeserítő, hogy Magyarországon kiment a divatból a személyes találkozás" - mondta a kormányfő.