Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Csak szóban létezik az SZDSZ-MSZP-megállapodás

2006.04.18. 13:43
Kapcsolódók (9)
Az SZDSZ és az MSZP múlt hétfői választási megállapodása fejében az MSZP ígéretet tett arra, hogy az önkormányzati választásokon kompenzálja a visszalépő szabad demokratákat. Egyelőre azonban csak ígéret van.

"Budapesten még sehol sem létezik megállapodás az MSZP és az SZDSZ között", tájékoztatta az Indexet egy szabad demokrata politikus, miután arról érdeklődtünk, mi áll a múlt pénteki megegyezésükben. A megegyezés egy ígéret része, amelyet az MSZP a kisebbik koalíciós partnernek tett annak fejében, hogy a szabad demokraták (58-ból) 55 helyen vállalták, hogy a parlamenti választások második fordulójában már nem indítják saját képviselőjelöltjüket.

Péntekre megegyezünk


Gyurcsány vendégségben az SZDSZ-nél

A parlamenti választások második fordulójában az MSZP és az SZDSZ közös jelöltjeinek összeállításakor az SZDSZ feltételül szabta, hogy most visszaléptetett képviselőjelöltjeiket az ősszel valamivel kárpótolják. Horn Gábor a múlt héten többször is kijelentette, hogy még a héten megállapodnak.

Péntekre viszont csak egy erőtlen közleményre futotta, amely szerint a főpolgármesteri poszt nem szerepel a megállapodásban. Horn kedden az Indexnek azt állította, hogy írásos megállapodás még nincs, viszont felsorolt néhány települést, ahol az ottani SZDSZ-es polgármester ellenében az MSZP nem fog ellenjelöltet állítani.

Sok település, sok baj

Budaörs, Pilisvörösvár, Balmazújváros, Szekszárd, sorolta Horn, aki viszont arra nem tudott válaszolni, hogy az MSZP részéről ki ad garanciát arra, hogy nem indítanak ellenjelöltet. Valószínűnek nevezte, hogy a szocialisták választási bizottságának elnöke, azaz Gyurcsány Ferenc.

Horn valószínűsítette, hogy ezen a héten pénteken megköthető a megállapodás. Hogy mely települések okoznak vitát, arra nem kívánt válaszolni, de kérdésünkre megerősítette: Zugló egy ilyen kerület.

Az Index ugyanakkor úgy értesült, hogy nemcsak Zugló, hanem Budapesten egyetlen körzetben sem lehet biztosan kijelenteni, hogy ősszel az egyik párt a másik javára nem indítana jelöltet.

Legalább öt kerületben viták

Forrásunk szerint Budapesten öt kerületben feszülhet egymásnak a két koalíciós párt. Az I., a VI., a XII., XIV., és a XXII. kerület azért érdekes, mert vagy erős ellenféllel kell megküzdeniük, vagy mód nyílik egy polgármesterváltásra. Az I. kerületben a mostani parlamenti választáson az MSZP Molnár Zsoltot Kóka János javára visszaléptette. Kóka egészen biztos nem lesz a kerület polgármesterjelöltje, ezért itt nyitott kérdés a jelölt neve.

A II. kerüetben az MSZP-s Horváth Csaba SZDSZ-es támogatással, és Kóka néhány programjának átvételével indulhat ősszel. Kóka János az Index kérdésére, hogy mit szól ahhoz, hogy Horváth Csaba is a Moszkva tér felújításával kampányol, azt mondta: örül neki. A III., és a IV. kerületben csak akkor érdemes koalíciós jelölteken gondolkodni, ha Derce Tamás, és Tarlós István nem indul újra. Ők ugyanis jelenleg kirobbanthatatlanok a városrész éléről.

Petőért Steiner

Az V. kerületben a parlamenti választás második fordulójában Steiner Pál lép vissza Pető Iván javára, ezért ősszel várhatóan az SZDSZ Steiner ellenében nem indít senkit. A VI. kerület élén Verók Istvánnak jó esélye van a továbbjátszásra, de az SZDSZ sem mondott le a kerület vezetéséről. A VII. kerületben az MSZP-s Hunvald György maradhat, a VIII. kerületben az SZDSZ-es Csécsey Béla, a IX. kerületben pedig még az is elképzelhető, hogy az SZDSZ-es Gegesy Ferenc indulhat, jóllehet az utóbbi polgármester még az SZDSZ listájáról is letiltotta magát.

Szintén nyitott kérdés a hagyományosan jobboldalinak számító XII. kerület, ahol a pletykák szerint Mitnyan Györgyöt nem indítja újra a Fidesz. A XXII. kerület a két koalíciós párt között még vitákat hozhat. Az SZDSZ Iván Jánost indítaná a jelenlegi szocialista polgármester, Bollók Istvánné ellenében.

Az önkormányzati választásokra beígért és előrehozott megállapodás - forrásunk szerint - arra lehet jó, hogy a most visszaléptetett helyi szabad demokratákat megnyugtassa.